Stora skillnader – här är bäst och sämst att jobba

Det är stora skillnader i upplevelsen av arbetsmiljön inom sektor omsorg i Östhammars kommun. Mest missnöjda är de som arbetar inom hemtjänsten. Det visar senaste arbetsmiljöenkäten.

Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage.

Foto: Elvira Pihl/Privat/UNT arkiv/Montage

Östhammar2022-03-29 18:00

Enkäten gjordes hösten 2021 och undersöker den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Den omfattar 27 olika avdelningar med varierande antal anställda, allt från en handfull till över 50. Medarbetarna har fått sätta betyg på till exempel organisation, arbetsbelastning, ledarskap, handlingsutrymme och möjligheter till återhämtning efter arbetsdagens slut. 

De anställda har svarat på enkäten genom att ringa in ett värde i heltal mellan 0-100 i en skala där 0 är "instämmer inte" och 100 "instämmer helt".

Värden mellan 67 -100 har räknats som ett "bra eller mycket bra" resultat. Mellan 34 och 66 anges som "lågt eller halvbra", medan värden under 33 anges som "mycket lågt".

Bäst verkar de som arbetar i små personalgrupper må, medan ohälsotalen ökar ju större gruppen blir.

undefined
Hemtjänstpersonalen är mest missnöjd med sin arbetssituation. Stora krav, lite tid och chefer med för stora grupper gör sitt till. Arkivbild.

Sämst mår de som arbetar med hemtjänsten i kommunen och allra värst verkar det vara i Alunda. Här upplevs handlingsutrymmet vara begränsat (betyg 53 av 100), personalen upplever att de har liten kontroll över arbetstakt, deadlines och beslut som påverkar arbetsuppgifterna. Även parametrar som "ledarskap" och "återhämtning" får låga betyg (45 respektive 42 av 100).

undefined
UNT har i flera artiklar skrivit om arbetsmiljön inom omsorgen i Östhammar.

De låga resultaten kan till en del förklaras med nyligen genomförda chefsbyten och nya scheman som inte riktigt satt sig, menar Lina Edlund, chef för sektor omsorg.

– När en förändring är genomförd blir det instabilt ett tag. Så ser det ut i Alunda nu, men vi har gott hopp om att det ska bli bättre. Hösten 2020 kom en ny chef på plats och sedan ett halvår tillbaka har vi ett friskfaktorarbete igång. Vi har även haft en vårdutvecklare inkopplad sedan en tid tillbaka för att få bättre grepp om verksamhetens problem, säger Lina Edlund.

undefined
Lina Edlund, chef för sektor omsorg i Östhammars kommun, vill att signaler om dålig arbetsmiljö ska upptäckas så tidigt som möjligt.

– Arbetsmiljöenkäten är en del i ett årligt återkommande arbete och frågorna är desamma varje år för att vi ska kunna följa med i utvecklingen, säger hon.

Lina Edlund lyfter också exempel från socialtjänsten, där bland annat ledningen för de som arbetar med barn och unga fått utstå en hel del kritik från missnöjda medarbetare. Så sent som hösten 2021 höjdes kritiska röster om dåligt chefskap och destruktiv arbetsmiljö. Lina Edlund tycker att arbetsgruppen nu visar en tydlig förbättring.

– Chefen vid barn och ungdom, som är ganska ny på sin stol, har tagit detta på stort allvar och jobbat aktivt med personalgruppen, och det har fått genomslag, säger hon.

undefined
Skyddsombudet Lennart Jonasson hoppas att den positiva förändringen inom barn och ungdom på Östhammars kommun är bestående.

Att det blivit bättre bekräftas av skyddsombudet Lennart Jonasson.

– Framför allt ser vi förbättringar vad gäller kulturen på arbetsplatsen, folk upplever att de blir sedda och bekräftade i större utsträckning. Vi får hoppas att förändringen är bestående, säger han.

Bäst av alla inom sektor omsorg är den lilla avdelningen för boendestöd, där samtliga sex anställda svarat på enkäten, och lyft i princip alla parametrar till höga nivåer. Det gäller till exempel arbetsorganisation (97), arbetsbelastning (98), ledarskap (99), återhämtning (94) och friskfaktorer (98). 

– Här ser man tydligt att ett nära ledarskap med uttalat syfte att skapa trygghet lönar sig, säger Lina Edlund.

Hur stor vikt lägger ni vid den här enkäten?

– Stor vikt! Självklart önskar vi att signaler kring arbetsmiljön når oss tidigt, via APT (arbetsplatsträffar), facken och så vidare. Men detta är en viktig kanal för medarbetare att göra sina röster hörda, säger Lina Edlund.

Baserad på forskning

Enkäten har tagits fram av Prevent, en utbildningsorganisation som samägs av facket och näringslivet. Enkäten är gratis, finns på nätet och tar tio minuter att fylla i. 

Resultatet sammanställs automatiskt och ska användas som ett underlag för diskussion om arbetsmiljön. Prevent skriver på sin hemsida att enkäten är baserad på forskning och beprövad erfarenhet, men inte vetenskapligt validerad.

Undersökningen i Östhammar gjordes hösten 2021 och omfattade 27 avdelningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!