Torbjörn Söderlund är med i Alunda utvecklingsgrupp. En tid tillbaka tröttnade han på att platsen intill Alundahallens parkering inte hade något namn utan istället kallades ”grönytan”.

– Så kan det inte vara tänkte jag. Så jag döpte den till Österbergs plats och kommunen godtog mitt namnförslag.

Alundabon valde namnet efter två bröder som hette Österberg som bodde i varsitt hus intill platsen.

Artikelbild

| Samarbete. Henrik Sundin och Torbjörn Söderlund.

– Men sen hände inte så mycket. Det kom hit en soffa och någon papperskorg, säger Torbjörn Söderlund.

Efter det kom Henrik Sundin från kommunen in i bilden. Han har arbetat med gator, parker och fastigheter i Öregrund sedan 1995 och har från och med i vår fått ansvaret att se över alla grönytor i kommunen.

– Det handlar om utveckling och försköning och Alunda är ett av de första projekten att se över. Just här är det lite svårt att få till en torgplats eftersom att centrum här är en genomfartsgata med några företag på varsin sida. Därför måste man ta vara på varje liten möjlighet som finns och den här grönytan passade bra, säger Henrik Sundin.

Österbergs plats kommer att utsmyckas med blommor, betongurnor med rosor, bänkar och klätterrosor. Under vintertid kommer ny belysning att synas.

Projektet pågår just nu på fler platser i kommunen. Gimobadet rustas upp i samråd med Företag i samverkan och i Öregrund sker arbete i Västerhamn.

– Där bygger vi en knäckstensmur och det blir också plattläggning och soldäck, säger Henrik Sundin.

För dessa tre projekt har kommunen satsat 800 000 kronor.

Österbergs plats kan fungera som en träffpunkt för lokalbefolkningen, tror Torbjörn Söderlund.

– Exempelvis kommer man ju kunna vänta här några minuter om man ska med bussen. Sen är ju det här Alundas infart så jag tror det kommer göra mycket att få till den här platsen.

Henrik Sundin håller med.

– Många passerar den här platsen och då får den gärna fungera som en färgglad entré. Här vill man att det ska finnas en färgglad oas med sittplatser och blommor. Jag vill att man ska känna sig lite inkastad på ett trevligt sätt.

Under projektets gång har Henrik Sundin kommunicerat med Alunda utvecklingsgrupp.

– Vi har haft bra samarbete med Tobbe och ordförande Yngve Jordeby.

Henrik Sundin tror att risken för skadegörelse kan sänkas i samband med ett projekt som det i Alunda.

– Det går aldrig att garantera att ingen skadegörelse ska ske. Men om man gör det tillräckligt bra har jag märkt att risken är mindre.

Österbergs plats beräknas stå färdig i slutet av juli.