Äldre luras att ingå teleavtal

Ringia AB anser att de ingått ett avtal med Karl-Rune Lind och kräver honom på 4121 kronor. Karl-Rune Lind anser så inte vara fallet och har bestridit fakturan.

18 mars 2012 14:04

– Jag har ett stort rättsmedvetande och tänker inte ge mig, säger Lind.

22 februari skrev UNT om Karl-Rune Linds bekymmer med telefonibolaget Ringia AB. 14 februari ringde Ringia Karl-Rune Lind, som enligt egen utsago lurades att ingå ett avtal. Han ärvde för ett antal år sedan en bit skog och blev därmed registrerad som enmansföretagare. Detta var ingenting han tänkte på när Ringia kontaktade honom. I och med att han är registrerad som företagare har han inte tillgång till den fjorton dagars ångerrätt som privatpersoner har.
– Jag känner mig förd bakom ljuset. De inledde samtalet med att jag skulle få mina fakturor från dem och inte från Telia. Det var det jag trodde att samtalet handlade om. När de på slutet snabbt sa någonting annat hängde jag inte riktigt med i svängarna, trögtänkt som jag är. Nu sitter jag rejält i knipa, säger Karl-Rune Lind, som är bosatt i Östhammar sedan många år.

Nu har några veckor förflutit och en del nytt har hänt i fallet. Karl-Rune Lind fick 17 februari veta att Ringia krävde 3 360 kronor för att avbryta avtalet. Samma dag skickade Karl-Rune Lind ett brev till Ringia där han bestred uppgiften om att han ingått ett avtal med bolaget. Han begärde därmed att få stanna kvar hos Telia utan att betala någon avgift. 20 februari fick Karl-Rune Lind brev från Telia där det stod att hans abonnemang hade blivit överflyttat till företaget Telogic 16 februari.

Enligt Telogics vd Jonas Daun bistår Telogic Ringia och elva andra telefoniföretag med tekniska frågor.
– Vi har framfört synpunkter till Ringia på att det är olyckligt att de hänvisar till oss eftersom vi inte har någonting med deras fakturering att göra, säger Jonas Daun.

Karl-Rune Lind fick inte svar från Ringia på två veckor och skickade då ett rekommenderat brev till Ringia. Han framförde i brevet sitt önskemål om att bli kontaktad skriftligen. Tisdag sjunde mars ringde en representant från Ringia upp Karl-Rune Lind.
– Han menade att han inte såg något fel i avtalet och att de skulle skicka en slutfaktura inom de närmaste dagarna, säger Karl-Rune Lind.
Måndag tolfte mars fick Karl-Rune Lind slutfakturan. Den anger beloppet 4 121 kronor som Lind måste betala innan 27 mars. Där har de lagt in moms, extra avgifter och vissa telefonsamtal.
– Det känns otänkbart för mig att betala fakturan. Jag har bestridit den och kommer göra stort motstånd, säger Karl-Rune Lind.

May Strandberg är konsumentrådgivare på Östhammars kommun. Hon har tagit del av flera liknande fall med Ringia.
– Efter att Karl-Rune Lind medverkade i tidningen ringde ett flertal andra konsumenter. Bland annat ringde en kvinna i medelåldern från Östhammars kommun. Hon driver eget jordbuk och är registrerad som enmansföretagare, precis som Karl-Rune, säger Strandberg och fortsätter.
– Ringia ringde upp henne och påstod att hon betalat för mycket på senaste fakturan till Telia. De ska då ha påstått att de hade samma nät som Telia och att hon skulle få sina räkningar från Ringia i fortsättningen. Hon ingick visserligen aldrig något avtal, men det är samma mönster som i Karl-Runes fall. Det är tydligt att Ringia försöker lura in äldre människor i företagsabonnemang, där de saknar ångerrätt. De ägnar sig åt en verksamhet som ligger på en oerhört tvivelaktig nivå rent moraliskt, säger May Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Isak Angerbjörn