Hunden är den vilsnes bästa vän

Nosen är hans främsta verktyg. Ena stunden är den nere vid marken, nästa vädrande högt i luften. Stolt och glad svansföring visar att han är på alerten. På god väg att bli expert på att hitta försvunna människor.

Foto: Johan Eriksson

Östervåla2014-11-19 15:36

Hunden heter Zodiak, av rasen Hovawart och han är på kurs på Skogsvallens festplats där Eftersöksgruppen Uppland den här lördagsförmiddagen har träningsdag med sina hundar.

Att få göra något roligt och samhällsnyttigt tillsammans med sin hund. Det är vad som lockat Zodiaks matte Louise Gustafsson från Östervåla till Eftersöksgruppen Uppland.

Louise Gustafsson fick höra talas om gruppen, som är en extraresurs kopplad till Uppsalapolisen, genom en bekant i våras. Nu är siktet inställt på att certifiera Zodiak till sökhund.

– Jag gillar att göra saker tillsammans med min hund, och dessutom känns det bra att göra något samhällsnyttigt, säger Louise och klappar om Zodiak som glatt kommer springande med en markeringspinne i munnen som visar att han hittat den fingerade sökpersonen ute i ett buskage.

Ytterligare en handfull medlemmar i eftersöksgruppen, som omfattar hela Uppland, finns på plats med sina hundar i Östervåla. Exempelvis Anna Forsberg, också från orten, som varit med från starten 1996 och med sin hund dessutom deltagit i flera skarpa eftersökningar på uppdrag av polisen.

– Däremot har jag aldrig varit med och hittat någon person, ofta är det stora områden som delas upp på många ekipage och hittills har jag inte haft turen att hamna i rätt område, förklarar hon.

Eftersöksgruppen Uppland, som består av ett knappt tiotal ekipage, varav ungefär hälften är certifierade, tränar en gång i månaden. Den här träningsdagen finns också Sandra Bylund, hundförare vid Upplandspolisen, på plats tillsammans med schäfern Gibbs. Hon ser gruppen som en viktig resurs för polisen.

– Det är positivt att vara ett stort nätverk av hundförare när det uppstår skarpa lägen och vi har även nytta av varandra vid träning och utbildning, säger hon.

För att godkännas för skarpa sökuppdrag krävs att hund och hundförare certifieras, vilket sker genom prov.

– För att klara av provet krävs mycket träning, både av hund och hundförare, berättar Per-Anders Lundgren, Uppsala, träningsansvarig för gruppen.

Det finns flera olika metoder att med hund söka rätt på personer. Spårmolekyler, som en hund uppfattar genom sin känsliga nos, sprids hela tiden från oss människor, men metoden att via rena spår hitta en person kan vara begränsad då molekylerna i takt med tiden försvagas och försvinner beroende på vilket underlag det handlar om. Den vanligaste spårmetoden som används inom polisen vid sökuppdrag är då hunden identifierar sökpersonen genom molekyler som sprids via vinden, vilket sker hela tiden.

- Att kunna söka via vinden är också ett av polisens grundkrav för att kunna bli godkänd som sökhund, förklarar Per-Anders Lundgren.

Vid det här laget sitter både Zodiak och Louise och pustar ut efter ett lyckat träningspass där Zodiak nosat rätt på tre sökpersoner. Han ser stolt ut. Det gör även matte. För duon handlar det närmaste året nu om mycket idogt och regelbundet tränande om målsättningen ska infrias.

- Siktet är inställt på att vi ska vara godkända för skarpa uppdrag om ett år, eller hur, Zodiak? säger Louise och klappar sin följeslagare ömt på huvudet.

Han slickar sig om munnen och ser ut att hålla med.

Fakta Om hundens känsliga nos Hundra år i polisens tjänst Eftersöksgruppen Uppland

Hundens luktsinne är cirka 1000 gånger bättre än människans och upptar en tredjedel av hundens hjärnvolym. Det finns ingen teknisk utrustning som är lika känslig och effektiv som hundens nos när det gäller dofter och spårning och hunden sparar alla identifierade dofter i hjärnan. Förmågan att lösa luktproblem skiljer sig mellan olika raser.

År 1910 åkte två svenska konstaplar till Hamburg och hämtade airedaleterriern Cora och fårhunden Leo. De blev Sveriges två första polishundar. Idag återfinns cirka 450 ”fastanställda” polishundar i Sverige som jobbar med allt ifrån patrullering till specialsök av exempelvis bomber och narkotika.

Som ett komplement till de fasta polishundarna i Uppsala län finns den civila Eftersöksgruppen Uppland som bildades 1996 och som består av civila hundförare med egna hundar som vill göra en samhällsnyttig insats. Ekipagen är tränade och kvalitetsgodkända av polisen för att kunna söka efter försvunna personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!