Det var när maken Alan Nöthnagel fick sitt nya jobb inom it-världen i Stockholm som familjen tog chansen och flyttade till Sverige.
Nu har familjen köpt hus i Östervåla – med drömmen om att få leva äkta Svensson-liv. Eller "rus en vrede", som betyder i lugn och ro, på hemspråket afrikaans.
– Vi älskar Sverige och den svenska kulturen. Vi känner oss så välkomnade och extremt lyckligt lottade att vi fann det här huset och Östervåla, säger Erika Nöthnagel.
Familjen kommer ursprungligen från Kapstaden, även om Erika är uppväxt i huvudstaden Pretoria. Utöver maken Alan och Erika ingår även barnen Ean, 15, och Kara, 13, i familjen.
Anledningen till att de lämnade Sydafrika är, enligt Erika och Alan, bland annat det stökiga politiska läget i landet. Samt att man vill ge sina barn bättre möjligheter till en bra framtid.
– Vi har velat lämna Sydafrika en lång tid, särskilt de senaste 12 åren. Som vi ser det är landets skolsystem i förfall. Samhället är väldigt splittrat med stora motsättningar mellan grupper. Det blir sällan fokus på faktisk politik och att ta landet framåt, som när det gäller exempelvis vattenförsörjning vid torka. Otryggheten är också stor, särskilt ute på landet, säger Erika Nöthnagel.
Familjen mådde heller inte bra av det hektiska livet i Kapstaden. När man först anlände till Sverige, då till Ekerö utanför Stockholm, slogs de av den enligt dem "extremt höga" levnadsstandarden även utanför storstäderna.
Något som familjen fortfarande slås av hemma i Östervåla.
– Det är faktiskt helt otroligt att vi kan bo här på landsbygden och ha fiberbredband som gör att vi kan jobba hemifrån – samtidigt som vi har naturen inpå knuten. Vi har till det en högstadieskola, flera matbutiker, fungerande kollektivtrafik och post som kommer i tid. Ni svenskar är väldigt bortskämda, om det här är standarden ni är vana vid, säger Alan Nöthnagel och skrattar.
Valet av Östervåla var dock inte helt självklart. Familjen tittade även på orter som Tierp, Eskilstuna och Katrineholm. Men då Alan Nöthnagel jobbar i Stockholm vill han kunna pendla vissa dagar.
Trots att huset i Östervåla kräver en del renovering föll de för tomten och läget.
Nu närmast väntar renovering av källare och den lilla stugan med garage på baksidan. Tanken är att mor- och farföräldrar från Sydafrika ska kunna bo där vid besök.
När tidningen hälsar på väntar familjen på sin efterlängtade container med alla saker. Sonen Ean längtar framför allt efter pianoflygeln som de senaste veckorna befunnit sig ute på de sju haven.
– Det ska bli jättekul att få spela piano igen, det var så längesen. Jag tänkte börja med det nu igen när jag börjar skolan i höst.
Familjen Nöthnagel är inte ensamma om att ha flyttat till Heby kommun. 2021 växte kommunen med 202 personer. Kommunen har ökat i invånarantal för varje år de senaste tio åren, enligt SCB. Den absolut största ökningen skedde förra året.
Enligt Peter Larsson, mäklare på Mäklarcentrum i Östervåla, är det framför allt stockholmare som flyttar in. Det som lockar mest är möjligheten att få mycket hus för pengarna.
– Det är prisbilden och vad man kan få för pengarna som avgör. Sen när folk väl kommer på visning försöker vi alltid lyfta allt som finns här som skolor, arbetstillfällen och allt det lokala som våra folkparker och naturen i Östa. Det brukar funka, säger han.