De gick mot strömmen och höll ishallen öppen: "Så glad"

Många idrottsanläggningar har helt stängt igen under coronans andra våg. Men i Östervåla har man gått mot strömmen och hållit ishallen öppen.

Peter Larsson är tränare för två olika lag i Östervåla IF.

Peter Larsson är tränare för två olika lag i Östervåla IF.

Foto: Privat

Östervåla2021-01-18 13:00

Stockholm, Uppsala, Gävle, Sala. Listan på orters vars kommunala idrottsanläggningar har legat övergivna och igenbommade under pandemins andra våg kan göras lång. Men i Östervåla tänkte man annorlunda och Lundahallen, som är en privat ishall, har varit öppen för barn- och ungdomsidrott nästan som vanligt. 

— För mig är det en självklarhet att hålla öppet. Det räcker med att man tittar på hur mycket bättre barnen mår när de får träna, säger Peter Larsson, ungdomsledare i Östervåla IF. 

Men även Lundahallen var stängd för alla under några dagar, medan föreningen tolkade de hårdare coronarekommendationerna som kom strax innan jul. Och bara under den korta perioden märkte Peter Larsson hur den stängda hallen fick negativa konsekvenser. 

— Det blev en väldigt stor frustration. För det första blev det ett väldigt stillasittande på en gång som såklart inte är bra. Men framförallt tänker jag på alla de barn som hamnar i utanförskap när de inte kan idrotta. Under ett lov kan en träning vara den enda gången vissa får vara med sina kompisar. Det kändes verkligen fel, när det är oro ute i världen ska idrotten finnas som en trygghet, därför är det extra viktigt att inte stänga ute barnen då, säger Peter Larsson.  

Men efter att ishallen varit stängd några dagar öppnade ÖIF Lundahallen igen. De införde fler säkerhetsåtgärder och ansåg då att barn- och ungdomsverksamheten kunde genomföras på ett smittsäkert sätt. Det var ett beslut som Peter Larsson välkomnade. 

— Det är ju främst de kommunala idrottsanläggningarna som är stängda, och då funderar jag på om de bryr sig om barnen överhuvudtaget? Att de här barnen får träna och hålla igång betyder allt. Det blir ett lugn, de har fasta tider och de vet att de får träffa sina kompisar några gånger i veckan. Att barn och ungdomar ska få en möjlighet att träna och träffa sina kompisar känns självklart för mig, och jag är så glad över att ÖIF möjliggör det.  

Går det verkligen att genomföra träningar på ett smittsäkert sätt? 

— Här har föreningen varit jättebra, de har verkligen infört rigorösa säkerhetsåtgärder. Man får bara komma in i hallen tio minuter innan träningen börjar och alla måste vara ombytta för att undvika omklädningsrummen. Sedan har alla också tio minuter på sig att lämna hallen så att våra ismakare på ett säkert sätt kan sköta om isen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!