På spaning efter den uppätna fisken

Både SLU och Älvkarleby sportfiske vill veta vad som händer med all fisk som sätts ut i Dalälven. Tidningen följde med ut på fiskspaning en dag.

Jörgen Rask från SLU letade efter pittags på en vindpinad liten ö långt ut i Östersjön.

Jörgen Rask från SLU letade efter pittags på en vindpinad liten ö långt ut i Östersjön.

Foto: Kjell Sjöberg

Östersjön2019-10-31 19:32

Det är tidig morgon och det blåser snåla vindar över Östersjön och de två mindre öar där Jörgen Rask från Sveriges Lantbruksuniversitet och Janne Olsson från Älvkarleby sportfiske ska söka efter pittag (microchips). Pittags används för märkning av laxsmolt och öringssmolt (fiskyngel).

– Det här är två öar där vi inte varit i land tidigare i år. De brukar användas av skarv som flyger mellan häckningsplatserna och de vatten där de fångar bland annat öringssmolt, säger Janne Olsson.

Från det att isen släppte i våras och fram till nu har de sökt av ett femtontal öar i den norduppländska kustbandet i jakten efter pittags. Totalt har de hittat drygt 2 500 pittags. 

– Syftet med detta är att få fram ett så bra underlag som möjligt till de som fattar beslut när det gäller förvaltningen av skarv, häger och fisket i området, så att det finns utrymme för alla, säger Janne Olsson.

På den ö där Janne Olsson är piper det med jämna mellanrum i den metalldetektor som registerar pittags. Totalt hittar han 26 nya pittags medan Jörgen Rask hittar sex stycken.

Båda två är nöjda med resultaten för dagen.  

– Vi har i år varit på en mängd olika ställen, både häckningsplatser och platser där skarv och häger mellanlandar när de jagar fisk, och hittat pittags, förklarar Janne Olsson. 

Med den beräkningsmodell som länsstyrelserna och SLU använder så motsvarar varje upphittad pittag 50 uppätna smolt eller fullvuxna fiskar.

– Det här är två öar som ligger ganska långt ut och inte har några häckningsplatser. Dessutom sköljer ganska mycket vatten över öarna vilket gör att en hel del pittags försvinner ner i havet, förklarar Jörgen Rask.

Årligen sätts 180 000 laxsmolt och 55 000 öringssmolt ut i Dalälven av bland annat Vattenfall, Fortum, Älvkarleby sportfiske och flera andra aktörer.  Av dessa märks cirka 10 000 med pittags. Syftet med pittags är att man ska kunna se fiskens rörelser samt kartlägga när den så kallade predationen (uppätningen) skett och vilken art som varit mest utsatt.

– Vi har under det här året genomfört ett omfattande arbete med att registrera pittags. Det kommer nu att sammanställas. Nästa steg är att vi ska kunna göra en ännu större studie när det gäller hur predationen av bland annat öring ser ut i Östersjön, förklarar Jörgen Rask.

Karta: Skutskär
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!