Nej i segt vindkraftärende får kritik

Den politiska oppositionen säger nej till vindkraftverk i Hållnäs. Beslutet får kritik av det politiska styret som tycker beslutet är företagsfientligt och bortkastad tid.

Den politiska oppositionen säger nej till vindkraftverk i Hållnäs. Beslutet får kritik av maktpartierna som tycker  beslutet är företagsfientlig och bortkastad tid.

Den politiska oppositionen säger nej till vindkraftverk i Hållnäs. Beslutet får kritik av maktpartierna som tycker beslutet är företagsfientlig och bortkastad tid.

Foto: Tina Sköld

Östersjön2019-10-27 10:01

Frågan om ett vindkraftverk i Vavd på Hållnäshalvön har stötts och blötts sedan 2016 då företaget Vindströmmen lämnade in en ansökan till Tierps kommun. 

Sedan dess har utskottet för samhällsbyggnad och kommunstyrelsen under 2018 samt tidigare i år sagt nej till bygglov då det finns ett naturreservat i området. Båda gångerna har länsstyrelsen i Uppsala län granskat besluten och sagt att ett vindkraftverk på 184 meter inte har någon negativ inverkan på naturvärdena i området. Man har också återremitterat ärendet till kommunen för att den ska bevilja bygglov.

När kommunstyrelsen återigen behandlade ärendet på sitt möte i veckan sade S, V och SD, som utgör en majoritet, nej till vindkraftverket.

– Vi har hela tiden drivit linjen att det här är ett viktigt rekreationsområde med höga naturvärden och att det därför inte ska byggas något vindkraftverk där, säger Jonas Nyberg (S), ledamot i kommunstyrelsen.

Från det politiska styret (C, M, L, KD och MP) ville man säga ja till vindkraftverket i Vavd.

– Varje gång vi säger nej kommer vi att få tillbaka det från länsstyrelsen med motiveringen att vi inte har täckning för beslutet. Det här ärendet kommer att gå hela vägen till högsta rättsinstans och i slutänden kommer länsstyrelsen att få rätt då de har prejudikat till stöd för sitt ställningstagande, säger kommunalrådet Sara Sjödal (C).

Jonas Nyberg förklarar att oppositionen har en annan bild av läget.

– Vi delar inte den uppfattningen och i det beslut som vi fattat ingår att kommunen kommer att överklaga en eventuell ny återremiss från länsstyrelsen till mark- och miljödomstolen för att få klarhet i rättsläget, säger han.

Han menar att det finns tre andra områden – ett i Östersjön och två på fastlandet i Tierps kommun som är avsedda för ändamålet.

Sara Sjödal är däremot kritisk till beslutet ur ett näringslivsperspektiv.

– Företaget har redan betalat en bygglovsavgift. Nu ska de betala ytterligare 16 000 kronor till i bygglovsavgift. Det här är fel och gagnar inte kommunens företagsklimat, menar Sara Sjödal.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Viktoria Söderling ställer sig frågande till Sara Sjödals påstående.

– Vår bedömning är att det handlar om ett helt nytt ärende och då ska en ny avgift debiteras den sökande. Vi är ett företagsvänligt parti, det kommer också att framgå i vårt budgetförslag för 2020.

Karta: Edvalla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!