Var finns Östhammars godaste semla?

Östra Uppland har testat semlor från konditorier runt om i kommunen och det blev en jämn kamp – där Angelicas till slut tog hem segern.

Semlor. Bulle, grädde och mandelmassa, det är ingredienserna i en semla. Men ändå kan de se väldigt olika ut - och smaka olika.

Semlor. Bulle, grädde och mandelmassa, det är ingredienserna i en semla. Men ändå kan de se väldigt olika ut - och smaka olika.

Foto: Ingela Söderman

Österbybruk2017-02-28 09:31

I Östhammars kommun finns totalt sex konditorier som säljer fastlagsbullar och samtliga sex fanns representerade när Östra Uppland lät fyra hugade personer testa utbudet.

Semlorna var numrerade för att ingen av testdeltagarna skulle veta från vilket konditori de olika bullarna kom och långa stunder var det helt tyst kring testbordet.

Det tittades på helheten, provsmakades grädde och jämfördes bullkonsistens. Det diskuterades mandelmassa och mängd florsocker på locket, storlek på själva semmelbullen och färg efter gräddning.

Totalt kunde varje semla kamma hem 60 poäng; om utseendet, smaken och helhetsbedömningen alla gav full pott. Det var det ingen som nådde upp till, men längst klättrade Angelicas mat & bageri i Östhammar.

Med 47 poäng norpade det konditoriet åt sig segern, en poäng före Centrumkonditoriet i Alunda, och bland omdömena fanns kommentarer som att utseendet harmonierar med smaken, att det är en god och bra semla, att den faktiskt är riktigt god och att semlan är söt – både till form och smak.

Om Centrumkonditoriet i Alunda sade testpanelen att semlan har perfekt form och storlek, att den ser ut som en semla ska, att balansen mellan fyllning, grädde och bulle är bra och att fyllningen är krämigt god.

Sämst i testet lyckades Bettans hembageri och café i Gimo; mycket på grund av att testdeltagarna tyckte att bullen var för ljus i färgen och att den gula fyllningen smakade mer marsipan än mandelmassa.

Så goda var semlorna

Adas kaffestuga i Östhammar

Betyg: 34/60

Pris: 28 kronor

Ur protokollen: Lagom stor, för lite smak på mandelmassan, mer gobulle än semla, fin konsistens på bullen, matig.

Angelicas mat & bageri i Östhammar

Betyg: 47/60

Pris: 26 kronor

Ur protokollen: Saftigt och gott bröd, bra motstånd och spänst i bullen, tydlig kardemummasmak, god grädde, läckert skuret lock.

Bettans hembageri och café i Gimo

Betyg: 17/60

Pris: 25 kronor

Ur protokollen: Dåligt gräddad, fin rund form, fyllningen smakar marsipan, för stort lock, något för den som vill bli överraskad.

Centrumkonditoriet i Alunda

Betyg: 46/60

Pris: 26 kronor

Ur protokollen: Krämigt god fyllning, luftigt och gott bröd, jämt och fint bakad, trygg i smaken, så här ska det vara.

Öregrunds hembageri och kafé Wilma i Öregrund

Betyg: 37/60

Pris: 28 kronor

Ur protokollen: Mycket snygg spritsning av grädden, oväntat god, för stor och platt bulle, utseendet och bullen håller uppe betyget.

Österby hembageri i Österbybruk

Betyg: 42/60

Pris: 23 kronor

Ur protokollen: Lagom storlek, grymt god mandelmassa, vinnande utseende med god smak, ojämn bulle ger ett hembakat intryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!