I Östhammars kommun finns totalt sex konditorier som säljer fastlagsbullar och samtliga sex fanns representerade när Östra Uppland lät fyra hugade personer testa utbudet.
Semlorna var numrerade för att ingen av testdeltagarna skulle veta från vilket konditori de olika bullarna kom och långa stunder var det helt tyst kring testbordet.
Det tittades på helheten, provsmakades grädde och jämfördes bullkonsistens. Det diskuterades mandelmassa och mängd florsocker på locket, storlek på själva semmelbullen och färg efter gräddning.
Totalt kunde varje semla kamma hem 60 poäng; om utseendet, smaken och helhetsbedömningen alla gav full pott. Det var det ingen som nådde upp till, men längst klättrade Angelicas mat & bageri i Östhammar.
Med 47 poäng norpade det konditoriet åt sig segern, en poäng före Centrumkonditoriet i Alunda, och bland omdömena fanns kommentarer som att utseendet harmonierar med smaken, att det är en god och bra semla, att den faktiskt är riktigt god och att semlan är söt – både till form och smak.
Om Centrumkonditoriet i Alunda sade testpanelen att semlan har perfekt form och storlek, att den ser ut som en semla ska, att balansen mellan fyllning, grädde och bulle är bra och att fyllningen är krämigt god.
Sämst i testet lyckades Bettans hembageri och café i Gimo; mycket på grund av att testdeltagarna tyckte att bullen var för ljus i färgen och att den gula fyllningen smakade mer marsipan än mandelmassa.