Videon är inte längre tillgänglig
Helgen före midsommar är helig för många upplänningar som ägnar sig åt folkmusik och då i synnerhet nyckelharpa. Först äger Gillestämman rum vid hembygdsgården på lördagen, och sedan är det dags för Nyckelharpsstämman på söndagen.
UNT kom till herrgården på söndagen när solen lyste och tonerna ljöd från allspelet på scenen. Det hela leddes av Sture Hogmark som dessutom "sjanghajat" Peder Jeppsson som medhjälpare.
– De där Hogmarkarna går inte att lita på! Men vi har spelat tillsammans en del, så han vet vad jag går för, skrattade Peder Jeppsson efteråt.
Polskor varvades med polketter och sedan var det dags för invigningstal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Lennström (S). Han talade om den levande nyckelharpstraditionen och berättade även att sonen på sju veckor skrikit i bilen på väg till Österbybruk, men blivit knäpptyst när han kom ut och hörde musiken.
– Så om någon vill komma till Östhammar och spela klockan fyra på morgonen är ni välkomna, skämtade Jonas Lennström.
Viktoria och Henrik Thurfjell hade kommit till Österbybruk från Uppsala med sina tre barn. För dem var det premiär med nyckelharpsstämman.
– Vi har precis börjat introducera barnen på spelmansstämmor, sa Viktoria Thurfjell som har ett stort intresse för folkmusik.
Från början spelade hon cello, men vid en folkmusikfestival i Umeå år 2005 fick hon chansen att låna en nyckelharpa. Sedan dess är hon fast.
– En nyckelharpa är lättare att transportera och dessutom har den en helt annan klang genom resonanssträngarna.
Äldsta dottern som är nio år har precis börjat spela i kommunala musikskolan i Uppsala, och i stället för att välja piano eller gitarr blev det nyckelharpa. Pappa Henrik Thurfjell spelar också förstås, men då är det säckpipa och gitarr som gäller.
– Man behöver inte följa alla regler och ha rätt teknik, man kan bara ta ett instrument och börja spela. Upplevelsen tillsammans med andra är viktigare än speltekniken, sa Viktoria Thurfjell.
På öppna scenen uppträdde bland annat Tagelfar bestående av Anton Larsson, Einar Zethelius och Johan Lång. De har hittat varandra på Musikhögskolans folkmusikinstitution och varvade egna låtar med en del av Byss-Kalle.
– Vi gillar att leka med både med ord och toner, och experimenterar med en 1700-talsharpa i nya sammanhang. Det är inte så vanligt, sa de efteråt till UNT.
På lördagens Gillestämma fick Cornelia Carleson från Karlholm ta emot Gillestipendiet.
– Hon är en spelglad person som både är med i låtverkstad och spelmanslag, sa Lena Höög som i 30 år var särbo med den legendariske riksspelmannen Hasse Gille (1931-2012).
Klockan 16.30 avrundades stämman med avslutningskonserten i Brukskyrkan.
Arrangörer för Gille- och Nyckelharpsstämman är Dannemora hembygdsförening i samarbete med Föreningen Nyckelharpan.