Stormen tog delar av trädet - nu hålls det upp av linor

Stormen knäckte en bärande gren på en stor lönn hos Louise och Andreas Hernander. Nu har trädet tillfälligt säkrats med linor.

Linor har fästs från lönnens krona ner i marken för att säkra upp det 80 år gamla trädet hemma hos Louise och Andreas Hernander i Österbybruk.

Linor har fästs från lönnens krona ner i marken för att säkra upp det 80 år gamla trädet hemma hos Louise och Andreas Hernander i Österbybruk.

Foto: Privat

Österbybruk2020-12-31 15:02

På Louise Hernanders gård i Österbybruk står en gammal lönn som hon tror är lika gammal som huset, kanske 80 år.  Trädets stora krona ger ett fint skydd under soliga sommardagar med just denna juldag innebar den stora kronan i stället ett hot. Stora mängder tung snö låg över trädets krona och i takt med att blåsten tilltog orkade inte grenarna hålla upp den fuktiga snön. 

– Det började med att jag hörde någon knacka på vår altandörr och gick för att öppna. Men det var ingen där utan i stället var det en gren som rasat ner och blåste mot glaset, berättar Louise Hernander.

Hon och maken gick för att titta vad som hänt men var just då inte särskilt oroade. Det var en stor gren men trädet såg okej ut tyckte de. 

En timme senare satte de sig för att äta middag. Då hördes ett rejält brak och de rusade fram till fönstret.

– Vi hann precis se hur en stor gren brakade ner och det såg ut som trädet delade på sig. Det var riktigt obehagligt. Vi gick ut för att besiktiga skadan och såg att den del som bär upp större delen av kronan hade knäckts, säger Louise.

De förstod att läget var akut. Om trädet skulle falla så hotades taket på både huset och ladan.

– Det var en riktig rysare. Vi såg att det gick inte att vänta länge på hjälp. Det fortsatte att snöa. Vi ägnade hela kvällen åt att ringa de arborister vi kunde hitta på nätet. Men alla var lediga. Även de företag som annonserade att de hade jour dygnet runt alla dagar på året.

Vid samtal med en kompis fick hon tipset att ringa Räddningstjänsten. Även om de inte kunde göra något åt problemet så kunde hon i alla fall få ett råd för hur de skulle gå vidare.

– Jag tyckte det kändes konstigt att ta kontakt med dem. Man vill ju inte besvära dem i onödan. Men de tyckte att det fanns fog för vår oro, och kom ut för att inspektera. De kunde bara konstatera att vi behövde en kunnig arborist för att ta ner de delar av trädet som hotade husen. Det kommer vara ett precisionsarbete att ta ner det, säger hon.

Nästa dag fick hon skadan besiktigad. Grenen visade sig vara rutten och hade en försvagat bärkraft. I väntan på experthjälp har man nu säkrat den kluvna stammen med hjälp av linor. 

– Jag hoppas att det inte ska börja blåsa mer nu. Vi vill inte att grenen ska falla. Visserligen håller linorna upp den sköra delen, men börjar det storma så finns ingen garanti att det håller, säger Louise Hernander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!