Sparkrav slår mot äldrevården

Minskad nattbemanning stundar på kommunens äldreboenden. Vårdpersonal får även räkna med delade turer och tjänstgöring på flera arbetsplatser.

Edsvägen 16 , Östhammars demenscentrum och äldreboende, är en av verksamheterna som påverkas när pengar ska sparas.

Edsvägen 16 , Östhammars demenscentrum och äldreboende, är en av verksamheterna som påverkas när pengar ska sparas.

Foto: Josef Nylén

Österbybruk2018-11-13 09:00

Inom vård och omsorg i Östhammars kommun planeras just nu för hårda nedskärningar nästa år. Bland annat måste medarbetare vara beredda att jobba både på särskilt boende och inom hemtjänsten. Varje verksamhet har fått i uppdrag att lägga nya scheman och göra riskanalyser med personalen.

– Pengarna räcker inte till den bemanningsnivå vi haft tidigare. Det vi har framför oss är att fler måste gå över till att arbeta delade turer och att jobba där och när det behövs, säger vård- och omsorgschef Carina Kumlin.

Hur många anställda berörs?

– Jag tror att de flesta kommer att bli berörda av nytt schema. Men vi försöker att hålla fast de helger man arbetar i dag.

Linda Törnkvist och Camilla Gustavsson är undersköterskor på Parkvägens äldreboende i Österbybruk och jobbar natt. På Parkvägen är planen att minska nattbemanningen från fyra till tre tjänster, vilket betyder att de sannolikt får gå över till att jobba dag. Den "löpare" som kunnat gå mellan de olika avdelningarna försvinner i nattschemat.

– De äldre kommer inte att kunna få den hjälp de behöver. Till exempel när de behöver lägga sig på kvällen kan det krävas att man är två personer som hjälps åt. Löparen kan också sitta en stund hos någon boende som känner oro, säger Linda Törnkvist.

Är det alltid mycket att göra på nattpassen?

– Det är klart att man inte ska hymla med att det funnits nätter som varit lugna. Men det går i vågor, och vårdtyngden kan du inte bestämma i förväg.

Camilla Gustavsson säger att det hänt att de äldre har fått gå och lägga sig tidigt på kvällen, när det fattats nattpersonal på grund av sjukdom.

– De kan även tvingas göra sina behov i sängen, och om någon ramlar kan den få ligga en timme innan nattpersonalen hinner komma och hjälpa till.

Tre undersköterskor på natten var regel för ett antal år sedan också. Hur var det?

– Det var hemskt, både för de boende och för oss. Man gick med en klump i magen till jobbet varje kväll och undrade hur natten kommer att vara. De boende kommer att lida, det vet vi, säger Camilla Gustavsson.

Ökad stress för personalen, svårighet för de äldre att få snabb hjälp och ökad medicinering är några av riskerna som undersköterskorna ser det.

– Det handlar om de boendes säkerhet och att personalen ska kunna gå till jobbet utan att känna sig stressade. Det är inte robotar, utan människor vi pratar om, säger Linda Törnkvist.

Vård- och omsorgschef Carina Kumlin säger att en del "nattrader" kan bli kvar, trots sparkraven.

– Vi måste sköta det här så att vi har en god och säker vård.

Stort minus i kassan

Som UNT rapporterat om dras socialnämnden med ett rejält underskott. Redan i mars stod det klart att årets resultat såg ut att gå mot ett stort minus – mer än 40 miljoner kronor fattas enligt prognosen. Till årsskiftet försvinner dessutom ett statligt stöd på drygt 5 miljoner kronor som använts till förstärkt nattbemanning. Nämndernas driftbudget för 2019 klubbas i kommunfullmäktige den 18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!