Den första juni införde Gästrike vatten bevattningsförbud i hela Östhammars kommun för alla invånare med kommunalt vatten. Det innebar att det inte var tillåtet att till exempel vattna gräsmattan eller att fylla sina pooler. Restriktionerna har fått effekt och i nästan alla orter har invånarna sparat vatten.
"Tack vare de boendes insatser samt att vi jobbat intensivt med att hitta och laga läckor så har vi kunnat göra en del. Vi vill dock poängtera att läget ändå är oförändrat och att vi ligger kvar med restriktionerna", skriver Lena Säfström, kommunikatör på Gästrike vatten i ett mejl till tidningen.
Statistik som Gästrike vatten tagit fram visar att boende i Österbybruk har haft störst besparing, 17 procent. Tvåa är Alunda på 14 procent och trea Gimo på 13 procent. Sifforna är från sista vecka i juni som jämförts med snittet i maj, innan restriktionerna infördes.
I en trädgård på Filmvägen i Österbybruk står Ata Bergman och arbetar med sina planterade blommor. Tillsammans med sin make har hushållet klarat av bevattningsförbudet bra.
– Vi har samlat upp regn i tunnor och det har räckt ganska länge, säger Ata Bergman och fortsätter:
– Vi sparar ganska mycket vatten inne också. När vi spolar vatten ur kranen sparar vi det och använder till att till exempel spola toaletten. När min man duschar brukar han dessutom stå i en balja för att samla upp vattnet.
Förra året började Ata och hennes make att tänka på hur de förbrukar vatten och bevattningsförbudet har inte inneburit någon stor förändring för dem.
– Tidigare har vi spolat mycket och bara tänkt på att det gått åt en väldans massa vatten. Men vi har inte gjort något åt det. Nu ser vi att vi fått ned vattenförbrukningen och det känns så himla bra, säger Ata Bergman.
Är du orolig över vattensituationen?
– Tänk om det faktiskt är så att vi inte har vatten så att det räcker i framtiden. Det är riktigt obehagligt.
Ata Bergman vet inte varför just Österbyborna är bättre på att spara vatten än invånare på andra platser i kommunen, men hon upplever att grannar och personer i hennes närhet reflekterar över vattenbristen.
– De som bor närmast oss gör ungefär samma sak som oss. De försöker också spara, säger Ata Bergman.
Hur tror du att vattenbristen kan lösas i framtiden?
– Jag tror att man behöver börja göra dricksvatten av havsvatten och vi kan inte hålla på att spola bort dricksvatten. Det är helt vansinnigt.