Österby ska bli kulturcentrum

Ett kulturcentrum håller på att bildas i Österbybruk. Opera, en japansk konstutställning och kurser i byggnadsmiljövård är några av aktiviteterna som arrangeras under året.

Lena Öberg, kommunikatör och evenemangssamordnare, Peter Källman, kulturstrateg, Bengt Lindholm, anställd på herrgården med sakkunskap i kulturbyggnadsvård, Elin Dahm, kulturchef och Monica Kinsella, vd för Österbybruks herrgårdsstiftelse, är några av dem som arbetar för att skapa ett kulturcentrum i Österbybruk.

Lena Öberg, kommunikatör och evenemangssamordnare, Peter Källman, kulturstrateg, Bengt Lindholm, anställd på herrgården med sakkunskap i kulturbyggnadsvård, Elin Dahm, kulturchef och Monica Kinsella, vd för Österbybruks herrgårdsstiftelse, är några av dem som arbetar för att skapa ett kulturcentrum i Österbybruk.

Foto: Tobias Ahlén

Österbybruk2019-03-26 19:30

År 2016 fick kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att jobba för att stärka Österbybruk som kommunens kulturcentrum. Det arbetet har pågått sedan dess och har lett till flera samarbeten på orten.

– Hur det kommer utformas beror på vilka aktörer som vi kommer samarbeta med. Monica Kinsella på Österbybruks herrgård är en självklar samarbetspartner, berättar Elin Dahm, kultur- och fritidschef på Östhammars kommun.

Samarbetena på orten har verkligen tagit fart. Förutom kommunen är bland andra Vänföreningen Österbybruks herrgård, konstnärsgruppen Trinus och herrgårdsstiftelsen aktiva i kulturarbetet som centrerats kring herrgårdsmiljöerna i Österbybruk.

– Vi flyttar även biblioteket till det här området. Det invigs nu på fredag. Det här ska vara ett lättillgängligt område för besökarna, säger Elin Dahm.

Att göra Österbybruk till ett kulturcentrum har lett till ett späckat evenemangsprogram för herrgården. I vår arrangeras målerikurser och under sommaren blir det opera i Vallonsmedjan och på herrgården, en internationell konstutställning i Ånghammaren och den traditionsenliga ullmässan.

– Det är sex japanska konstnärer som bland annat kommer bygga stora konstverk utomhus av grenarna från lindarna som hamlades tidigare i år, säger Monica Kinsella, vd för Österbybruks herrgårdsstiftelse.

Men det är inte bara evenemang som ska göra Österbybruk till ett kulturcentrum. Att ta vara på ortens och områdets historia är minst lika viktigt.

– I regionen håller man på att ta fram en strategi för att utveckla vallonbruken och det finns en ny kulturarvspolitik som togs i riksdagen för två år sedan. Den innebär att staten, regioner och kommuner ska jobba med kulturarv. Vi har inte hunnit utveckla det i vår kommun så mycket, men det ska vi göra under kommande år, säger Peter Källman, kulturstrateg på Östhammars kommun.

Elin Dahm tror att herrgårdsområdet skulle kunna bli en bra plats för att visa upp områdets historiska betydelse.

– Det här skulle kunna bli ett fortbildningscentrum. Var föddes vår nation och vad byggde den på? Österbybruk är ett jättebra sätt att illustrera det som faktiskt är vår historia.

I höst startar en annan utbildningsinsats som har en tydlig koppling till herrgården. Kurser i byggnadsmiljövård ska arrangeras i Österbybruk.

– Vi hoppas att kursverksamheten ska vara i gång i höst och fortlöpa i framtiden, säger Bengt Lindholm, anställd på herrgården med sakkunskap i kulturbyggnadsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!