– Inte en dag för tidigt. Jul på Österbybruk är starten för årets julmarknader och det känns bra då jag gillar att gå omkring och insupa atmosfären och titta på utbudet här, säger Ulla-Britt Tiger från Uppsala.
Ulla Britt Tiger var en av många som var på plats när årets julmarknad drog i gång på fredagsförmiddagen i Ångkammaren i Österbybruk. UNT fick en pratstund med henne medan hon testade olika korvsorter i ett stånd.
– Jag tycker nog att vildsvinskorven är godare än björnkorven som de säljer här, konstaterar Ulla Britt Tiger.
Mannen bakom bland annat björnkorven är jägaren och entreprenören Pär Englund.
– Inför den här säsongen köpte vi upp tio björnar skjutits under jakten. Det är dom som vi gjort korven av som vi säljer nu, berättar Pär Englund mellan alla marknadsbesökare som frågar saker om björnkorven.
Några marknadsbord bort från Pär Englund förklarar smålänningen Hans Tunhov vad det är för skillnad mellan ett par olika ostsorter som han säljer.
– Det finns en tydlig trend i Sverige att det ska vara smakrika ostar. Det har vi försökt ta fasta på och gjort ost på komjölk som vi smaksatt med bland annat spritsorterna Calvados och Cognac, förklarar Hans Tunhov.
En som lyssnar på Hans Tunhovs ostutläggning är Tommy Eriksson från Gävle som brukar följa med frun på olika marknader.
– Den här marknaden är bra. På många ställen brukar det var lite loppisvarning, men här är det mera rejäla saker som säljs, tycker Tommy Eriksson.
Efter ha att ha kollat in utbudet var det många som passade på att avrunda marknadsbesöket med en strömningsburgare eller en laxklämma på det lilla mattorg som fanns utanför Ångkammaren.