"Jag känner mig inspärrad"

Rullstolsburne Christer Hedström beskriver vintern som tiden då han går i ide. Snö, is och kross, som punkterar hans rullstolsdäck, gör att han inte lämnar hemmet.

Christer Hedström har ringt och klagat på snöröjningen flera gånger, men han tycker inte att han får något gehör.

Christer Hedström har ringt och klagat på snöröjningen flera gånger, men han tycker inte att han får något gehör.

Foto: Tobias Ahlén

Österbybruk2019-02-07 21:12

Christer Hedström sitter vid köksbordet och tittar ut. Diabetes har gjort att han ser dåligt och att han behöver en rullstol för att ta sig fram.

När det är barmark är det inga problem för honom att öppna dörren och ta sig ut. Men när snön faller får han problem.

– Jag ser inte så bra och det ställer till det extra mycket på vintern. Om det är plogat och sandat kan jag följa gatan, men med risk för punktering. Är det inte plogat och sandat är jag fast här inne. Jag är som en björn som går i ide på hösten och släpps ut på våren, säger Christer Hedström och fortsätter:

– Det är inte alls roligt det här. Jag känner mig inspärrad.

Förra vintern förstörde så kallad kross, söndermald sten som används vid halkbekämpning, hans rullstolsdäck vid två tillfällen. Sedan dess vill han inte längre lämna hemmet på trygghetsboendet på Ekbacksvägen i Österbybruk.

– Det kostar 600 kronor per däck och det måste jag kosta på själv. Pensionen är inte mycket att ha. Krosset är för vasst och går rakt genom däcken. I år vågar jag inte åka ut när de lägger kross på vägen, säger Christer Hedström.

Han beskriver fler problem som uppstår på vintern. Till soprummet är det en liten uppförsbacke som han inte klarar av att ta sig upp för om det är halt ute och han tycker att skottning och plogning är undermålig i området.

– Det är inte bara jag som drabbas. I stort sett alla som bor här är illa ute när det snöar. Många har rollatorer och rullstolar. De tar sig inte fram när snön inte tas bort på rätt sätt, säger Christer Hedström.

Hans granne, Gösta Wik, är en av dem som påverkats av det hala väglaget. Den 4 januari cyklade han omkull på Ekbacksvägen och bröt vänsterbenet.

– Precis när jag kom ut på den gatan körde jag omkull. Det var isgata. Det har varit sådär med snöröjningen. Eftersom de inte kommer ut och plogar direkt blir snön ofta packad och det bli spårigt, säger Gösta Wik.

Kjell Jansson är områdeschef på Östhammarshem som är fastighetsägare för trygghetsboendet på Ekbacksvägen. Han uppmanar de boende att höra av sig om de tycker att något är fel.

– Vi måste få en möjlighet att rätta till problemen, säger han.

Är trygghetsboenden prioriterade när snöröjningen startar?

– Ja, det är de. Alla som bor på boenden är prioriterade eftersom hemtjänst ska kunna komma in till dem i tid.

Han förklarar att kross används i hela kommunen.

– Krossen ska kunna ligga längre. Kommer det lite snö ska det kunna ligga kvar ändå. Är det för fint sjunker det ned i snön.

Så prioriteras snöröjning i Östhammars kommun

Förskolor, skolor, huvudgator, centrumområden, busstationer och gång- och cykelvägar är prioriterade vid snöröjning. Generellt sett påbörjas snöröjningen när det fallit fem centimeter snö.

Varje fastighetsägare är ansvarig att ta bort snö och sanda på sin fastighet.

Framför allt använder sig kommunen av entreprenörer som sköter snöröjning och halkbekämpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!