De vill bygga kooperativa hyresrätter i Österbybruk

Intresset för kooperativa hyresrätter i Österbybruk är stort. Bostäder som är på idéstadiet nu kan bli verklighet inom fem år.

Paul Sandberg, Kjell Andersson och Mats Flood hoppas att man ska kunna bygga ett 25-tal kooperativa hyresrätter i Österbybruk.

Paul Sandberg, Kjell Andersson och Mats Flood hoppas att man ska kunna bygga ett 25-tal kooperativa hyresrätter i Österbybruk.

Foto: Eva Hellberg

Österbybruk2021-01-06 18:01

Med trycket från ett 80-tal intresserade Österbybruksbor hoppas Paul Sandberg, Kjell Andersson och Mats Flood att man ska kunna bygga kooperativa hyresrätter i Österbybruk. Om planerna håller ska ett 25-tal lägenheter stå inflyttningsklara inom fem år. 

– Det har varit svårt för folk att hitta en bostad i Österbybruk när de sålt sina villor. Det finns inte så många lägenheter här. I stället har de fått flytta till Tierp eller Östhammar. Men det är här i den vackra miljön folk vill bo. Det är ju här vi har vårt sociala liv, säger Paul Sandberg som tillsammans med Kjell Andersson och Mats Flood bildar intressegruppen som står bakom byggförslaget.

De tre företrädarna har fastnat för just kooperativa hyresrätter. Ett av skälen till det är att i kooperativa hyresrätter behöver inte de boende lägga in några större summor pengar. De betalar en på förhand fastställd insats när de flyttar in, och därefter en månadshyra. När hyresgästen flyttar ut får de tillbaka de erlagda insatsen. Man tillämpar alltså inte någon marknadsprissättning av bostaden vilket skiljer den kooperativa hyresrätten från en vanlig bostadsrätt.

Många kooperativa hyresrättsföreningar äger heller inte själva fastigheten där hyresrätterna finns. I stället hyr kooperativet fastigheten av en ägare, som till exempel kan vara byggherren eller en annan huvudman. De boende kan också tillsammans påverka sin egen hyra genom att ta över en del av skötseln av fastigheten. Ju mer man delar på arbetet inom kooperativet, ju lägre blir hyran per kvadratmeter.

Allt detta sammantaget gör att de som vill sälja sitt hus på orten frigör kapital som de kan lägga på annat. Samtidigt innebär det att man skapar en positiv flyttkedja när yngre personer flyttar in på orten.

– Vi behöver föryngra Österbybruk, ge plats åt barnfamiljer att flytta hit. Det behövs om vi ska säkra skatteunderlaget och få landsbygden att överleva, säger Paul Sandberg.

Strax före jul skickade intressegruppen ut en enkät till alla boende i Österbybruk som är medlemmar i SPF seniorerna eller Pensionärernas riksorganisation, PRO. 400 enkäter skickades ut.

– Vi är väldigt nöjda med att få så många svar som vi fått. Svaren är seriösa och detaljerade vilket ger en bra tyngd när vi ska gå vidare med det senare i vår, säger Paul Sandberg som nu hoppas få till exempel Östhammarshem att satsa på ett pilotprojekt i Österbybruk.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!