Christina är nätverkets spindel

Christina Thomsson är spindeln i nätet när det gäller integrationsarbetet i Österbybruk. För henne är det naturligt att hjälpa – det är ju så vänner gör!

Integration. Christina Thomsson är spindeln i nätet när det gäller integrationsarbetet i Österbybruk.

Integration. Christina Thomsson är spindeln i nätet när det gäller integrationsarbetet i Österbybruk.

Foto: Ingela Söderman

Österbybruk2018-03-21 06:00

I början av 1990-talet slog Christina Thomsson och hennes man Christer Pettersson ner bopålarna i Morkarla, utanför Österbybruk. På prov.

Provperioden pågår fortfarande och nu har Morkarla sedan länge passerat alla andra platser hon bott på tidsmässigt.

– Kanske blir vi kvar, säger hon och skrattar.

När asylboendet i Film öppnade för snart två år sedan var Christina Thomsson en av dussintalet personer som engagerade sig för de nyanlända och hon har fortfarande kontakt med sju familjer som bodde där.

Det faktum att hon själv flyttat mycket tidigare i livet, tror hon kan bidra till att hon haft lätt att sätta sig in i situationen för många av de nyanlända i Österbybruk.

– Att komma till en ny plats kan upplevas svårt, oavsett om du kommer från ett annat land eller bara från en annan stad.

Efter ett halvår avvecklades asylboendet i Film och då bad Östhammars kommun om hjälp med integrationen av familjer som placerades och fortfarande placeras i Österbybruk.

– Min man är präst. Han blev kontaktperson här och i januari 2017 kom den första familjen. Sedan dess har det kommit flera och nu har vi tagit emot ett 30-tal personer här, säger hon.

På vilket vis hjälper du dem?

– Med allt mellan himmel och jord. I början var det mycket ifyllande av blanketter och så har jag fixat fram möbler, lampor och husgeråd, inte minst genom den slutna Facebook-grupp vi skapat för att kunna efterlysa saker som behövs.

Numera består hjälpen mycket i att vara vän och Christina Thomsson är spindeln i nätverket, men alls inte den enda som bidrar. Det är hon noga med att poängtera.

– Vi är flera som hjälps åt; främst medlemmar från Svenska kyrkan, Films SK och Pingstkyrkan, men också andra ortsbor och så har vi ett gott samarbete med Ideella akuthjälpen i Östhammar, Catti af Linder i Sanda och projektet Språkvän.

Christina Thomsson menar att många ser integration som att "de måste bli som oss". Men så är det inte, tycker hon.

I stället ser hon att vi alla har mycket att lära av varandra och hon önskar att flera skulle våga komma till söndagarnas kaféer i Kyrkans hus. Dessutom önskar hon att fler företagare kunde erbjuda språkpraktik, praktik och nystartsjobb.

– Det är en jättebra möjlighet att se vad en person går för innan man ger den en anställning och dessutom är det spännande att få lära känna nya människor!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om