Bemötandekort väcker nationellt intresse

Deras idé om bemötandekort har fått pris och väckt intresse över hela landet. Nu vill fler äldreboenden haka på.

Fr v Alexander Karlsson och Kicki Westerberg på Parkvägen i Österbybruk. De vet att individanpassad vård för demenssjuka personer är ett framgångsrikt arbetssätt. Nu har de också fått pris för sin idé om bemötandekort.

Fr v Alexander Karlsson och Kicki Westerberg på Parkvägen i Österbybruk. De vet att individanpassad vård för demenssjuka personer är ett framgångsrikt arbetssätt. Nu har de också fått pris för sin idé om bemötandekort.

Foto: Anna Hellberg

Österbybruk2019-12-29 07:00

– Vi får mejl och telefonsamtal från andra äldreboenden i landet. De är jätteintresserade av hur vi arbetar och jag tror också att det här arbetssättet kan användas inom hemtjänsten, på korttidsboenden och inom psykiatrin, säger Kicki Westerberg Pettersson.

Hon är Silviasyster och specialistutbildad i demenssjukdomar. Tillsammans med Alexander Karlsson, undersköterska och språkombud, har hon utvecklat idén om bemötandekort på äldreboendet Parkvägen i Österbybruk.

Bemötandekorten är framtagna i fickformat, är inplastade och består av enkla och tydliga budskap. Allt för att informationen om varje boende ska bli mer tydlig och tillgänglig för all personal, även för vikarier och nyanställda. I grunden handlar det om att individanpassa arbetssättet för demenssjuka personer, som ibland kan ha svårt att själva uttrycka vad de behöver för att må bra, berättar Alexander Karlsson. 

– Ett felaktigt bemötande kan skapa väldiga besvär för en demenssjuk person. Det kan vara små detaljer som växer och som leder till onödig oro och stress, säger Alexander Karlsson.

Han visar upp några kort som används på Parkvägen. Här är några exempel: " Jag vill att dörren står på glänt på natten, då sover jag bättre". " Jag hör mycket dåligt, så prata tydligt och vänligt till mig", "Jag sover bäst med en kudde i stället för två". 

Alla meningar är i jag-form och syftar till att höja de boendes livskvalitet. Tidigare fanns informationen i en pärm och på en whiteboardtavla, en rutin som inte fungerade optimalt. 

– Nu har vi skapat en tydligare rutin för all personal, oavsett yrkesroll.  Det blir så mycket lättare att sätta sig in i någon annans situation med de här korten, säger Kicki Westerberg Pettersson. 

Nyligen fick hon och Alexander Karlsson ta emot ett pris från BPSD-registrets innovationspris 2019. BPSD är ett nationellt kvalitetsregister och ingår i regeringens satsning "Bättre liv för sjuka äldre".  De åkte till Linköping och fick tala inför vårdpersonal från hela landet. Bland annat berättade de att de märkt skillnad på kort tid. Korten har också tagits emot väl av boende och anhöriga.

–  Här på Parkvägen har vi en uppmuntrande kultur som tillåter nytänkande. Hade vi känt att ingen lyssnar, då hade vi nog inte orkat, säger Kicki Westerberg Pettersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!