Ålderdomliga herrgårdslindar räddas

Herrgårdsparken i Österbybruk firar 250 år. Lika länge har de 176 lidarna växt och frodats på platsen. Just nu hamlas träden för att överleva.

I herrgårdsparken avnänds inga maskiner. I stället klättrar arbositerna i trädkronorna. "Det är lättare att komma åt då", säger Patrik Lindh.

I herrgårdsparken avnänds inga maskiner. I stället klättrar arbositerna i trädkronorna. "Det är lättare att komma åt då", säger Patrik Lindh.

Foto: Tobias Ahlén

Österbybruk2019-02-23 13:00

På marken ligger stora högar av grenar och ris. Uppe i lindarnas kronor klättrar arborister runt. Med elektriska motorsågar hamlar de träden. Lindarna har stått där i 250 år och har kontinuerligt tagits om hand för att kunna leva så länge.

– Vi återhamlar där lindarna blivit hamlade tidigare. Samtidigt tittar vi efter skador, svampar eller andra saker att rapportera, säger arboristen Patrik Lindh.

Ungefär vart femte till vart tionde år behöver lindarnas grenar kapas. En del av träden är angripna av röta och skulle inte klara sig länge om de tunga grenarna fick växa fritt. Tyngden skulle göra att de rötangripna stammarna riskerade att ge vika.

– Vi har gjort hälften av lindarna och jag tycker att träden är i bra skick med tanke på hur gamla de är. Det är utifrån deras höga ålder som man måste bedöma dem, säger Patrik Lindh.

Han tillhör ett trädarbetarkooperativ bestående av fyra välutbildade arborister som fått i uppdrag av Österbybruks herrgård att hamla lindarna. Det är ett omfattande jobb som väntas ta sammanlagt fem veckor ock kosta 500 000 kronor.

– Vi får en 90 procent av kostnaderna av länsstyrelsen och 10 procent betalar vi själv, säger Monica Kinsella, vd för Österbybruks herrgårdsstiftelse.

De anställda på herrgården har ett stort arbete framför sig. Flera byggnader är i behov av upprustning och restaurering och det finns alltid hål att fylla med stiftelsens ansträngda kassa.

– Det är väldigt viktigt att ta vara på vårt kulturarv. Bruksmiljöerna är inte bara en lokal angelägenhet. Det är hela landets historia, säger Monica Kinsella.

Arboristen Patrik Lindh beskriver arbetet med herrgårdens lindar som ett drömjobb. I tre veckor har de arbetat med träden.

– Det är tredje veckan som vi är här och vi tror att vi blir kvar i två till. Vi försöker sträva efter att jobba fyra dagar i veckan. Det är ett krävande jobb och det kan vara skönt att ha en dag ledig från fysiskt arbete, säger han.

När det inte är tjäle i marken går det inte att köra in med maskiner och ta bort gren- och rishögarna. Fordonens hjul riskerar i så fall att förstöra lindarnas ytliga rötter. Men när det blir kallare dagar transporteras högarna bort för att bli flis som ska användas till fjärrfärme.

– Vi kommer inte bara använda grenarna till flis. I sommar har vi en japansk konstutställning och konstnärerna har velat använda en del av trämaterialet till konsten i sommar, flikar Monica Kinsella in.

Stor aktivitet på herrgården

I år arrangeras en operafestival på Österbybruks herrgård. Niklas Tamm, ättling till släkten som en gång i tiden ägde bruket, kommer bland annat att sätta upp "Orfeus och Eurydike".

I Ånghammaren kommer konstutställningen Crossroads att visas. Det är ett samarbete mellan svenska och japanska konstnärer som ställer ut i varandras länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!