Tuna Trädgård i Örsundsbro har blivit ett besöksmål för många trädgårdsintresserade.
– I början, när jag tog över, sålde vi bara tio procent till vanliga kunder och resten till grossister. Nu är det nästan uteslutande försäljning till privatpersoner som gäller, med undantag för några företag och Enköpings kommun, berättar Birgitta Jerpdal.
Trädgården har som sagt inte alltid varit Birgittas egen, men den har funnits i familjen. Hennes föräldrar startade det hela för 70 år sedan 1947 och sedan dess har minst sagt mycket hänt med verksamheten.
– Det har blivit mer fokus på blommor och andra prydnadsväxter. Mina föräldrar koncentrerade sig nästan enbart på grönsaksodling i friland. Så är det inte riktigt längre, även om vi ser en ökning i försäljningen av grönsaksplantor som chili, tomat, gurka och aubergine.
Sommarblommorna är viktiga för Tuna trädgård, och bland annat kan man i dag stoltsera med över 1 200 sorters perenner i 600 arter. Utbudet tillsammans med personalens kunskap är en stor orsak till att trägården blivit framgångsrik, tror Birgitta.
– Kunskap och odlarglädje är lite av ledord för oss. Sedan hjälper kvaliteten och faktumet att vi säljer direkt från odlingen. Kunderna plockar blommorna direkt. Vi har också märkt en ökning bland de yngre, att de har blivit mer intresserade av odling och att själva kunna producera mat bland annat.
Är det en samhällstrend kanske?
– Ja, det finns nog en större medvetenhet bland de yngre i dag när det gäller sådana saker.
Det är inte bara utbudet av växter som vuxit genom åren. Även personalstyrkan har blivit större. Med sig har Birgitta även trädgårdsmästarna Ulla Hellström och Mikael Stjärnborg. Tillsammans är de just mitt inne i förberedelserna inför våren och sommaren, vilket innebär ett stort arbete med framför allt odling. Alla frön ska ner i jorden.
– Vi smygstartade den 27 december, sedan har det rullat på. Nu har de första pelargonerna kommit, och det kommer nya saker varje vecka nu framöver. Vecka sex–åtta brukar det vara mest högtryck i odlingen, berättar Birgitta och Ulla.
Hur ligger ni till?
– Det känns som att vi ligger i fas. Men det brukar ändå alltid tjorva ihop sig till sist, skrattar Ulla.
– Förberedelserna är väldigt roliga, även om det är hårt arbete. Sedan innefattar arbetet mycket annat än just odling också. Även i den här branschen är det viktigt att hänga med i utvecklingen, man måste till exempel vara lyhörd kring trender och annat. Vad blir årets blomma, till exempel? säger Birgitta.
Det märks tydligt att Birgitta har ett väl utvecklat företagstänk efter alla år. En viktig del av företagande för henne är att försöka hjälpa en bransch som tappar mark.
– Det är hårt jobb, det blommar så att säga inte av sig självt. Det är många som skolar om sig för att jobba med trädgård, men är inte så många av dem som i dag vågar satsa på att starta eget i den här branschen, tyvärr. Men vi försöker åtminstone inspirera de elever som kommer hit och arbetar.
Varför känns det viktigt för dig?
– Jag har ju ganska lång erfarenhet, om jag får säga det själv. Då känns det meningsfullt att försöka föra över kunskap till de elever som kommer hit, till nästa generation. Jag vill föra hantverket vidare.