-Vi vill få liv i alla byggnader med hjälp av olika samarbetspartner. Få igång verksamheter. Fönstren i gårdens många byggnader ska inte gapa tomma, säger Elisabeth Norman, slottsfru, styrelseproffs, fastighetsentreprenör och politisk aktiv i centerpartiet och ledamot i tekniska nämnden i Enköpings kommun.
Den vitputsade tegelbyggnaden från barocktiden har genomgått en grundlig restaurering, den största på 200 år, som krävt mycket kraft och privat kapital. Just nu iordningsställs den stora, röda ladugården. Här på 200 kvadratmeter ska det bli café med lättare luncher med runt 80 sittplatser och butik med lokalproducerade livsmedel, växter och konsthantverk. Kanske också utställningar, tema- och musikkvällar.
– Och vi kommer att ha öppet året runt, bara stängt i januari. Till jul serverar vi alternativt julbord och ordnar julmarknad tillsammans med föreningar och företag, berättar Marih och Ramon Jonsson, som genom sitt aktiebolag Ost och Deli hyr ladan av familjen Norman.
Sedan 2010 driver de Skogsbackens ost i Fittja, prisbelönat företag, nu senast nominerad till Ullbaggen. Skogsbacken har lockat många besökare, som smakat på ost och bjudits på kaffe så sommaren 2015 föddes idéen att öppna ett café.
– Först tänkte vi starta på hemmaplan, men så fick jag kontakt med Elisabeth Norman och våra planer stämde överens, så i början av juli hoppas vi kunna öppna Salnecke slottscafé. Det här är en dröm vi inte visste att vi hade, konstaterar Marih och Ramon och visar runt i lokalen där hantverkare fixar, tak, golv och fönster och där bord, stolar och kyldiskar står och väntar på att tas i bruk. Ladan blir handikappanpassad, rustikt inredd med synliga takbjälkar, cementgolv, mycket växter och korgar med blommor.
– Vi kommer att saluföra lokalproducerade produkter från främst Fjärdhundraland. Vi är långt ifrån färdiga, men har redan fått bokningar från bilklubbar och bussresor. Vi ligger bra och vackert till i Sveriges Toscana, konstaterar Marih Jonsson.
Makarna Normans vision är att göra slottet tillgängligt för allmänheten och få igång verksamheter med olika samarbetspartner. Nu är slottscaféet ett faktum. Växthus och hästverksamhet står på tur.
-Vi vill ha människor här, bidra till en positiv utveckling av bygden. Slottscaféet är ett stort, första steg. Men vi har också kommit igång med jaktkurser med övernattning, vi har en tävlingsbana för boule och slottet kan nu bokas för visningar och andra aktiviteter. Och i framtiden kanske man kan komma till Salnecke med båt, hoppas Elisabeth Norman och bjuder på kaffe i slottets salong där Sveriges äldsta parkettgolv är intakt och obehandlat sedan 1640-talet.
– Blir det många slottsbesökare måsta jag skaffa en matta, så det vackra golvet inte slits, konstaterar Elisabeth Norman, som brinner för byggnadsvård, kulturhistoria och en levande landsbygd.