Enligt Göran Karlsson, verksamhetschef på Almunge kött, är det lång kö till slakteriet.
– Vi har kö ända fram till vecka två nästa år. Det märks stor skillnad på grund av torkan.
Många bönder i Uppland tvingas ringa runt till flera olika slakterier för att se om de blir mottagna någonstans.
– Vi försöker måna om de kunder vi har. Det är flera som ringer och provar på olika ställen, men det är fullt överallt. Vi har försökt hjälpa de kunder vi har så gott det går, säger Göran Karlsson.
Försäljning av kött går trögt nu, vilket gör att slakterierna inte kan ta emot fler slaktanmälningar.
– Det skulle gå att slakta mer om det fanns åtgång, men jag kan inte slakta och lägga in i frysen, säger Göran Karlsson.
Lantbrukare Tina Rudolphson driver Bjelkesta gård i Örsundsbro i Enköpings kommun.
– Jag brukar ställa mig i kö till slakt i augusti, men i år ställde jag mig redan före midsommar.
Tina Rudolphson har omkring 70–80 djur men än så länge har hon inte anmält fler djur än vanligt. Problemen började redan förra året, då det var torrt och fodret blev dåligt.
– Förra året redde det ut sig på slutet och jag fick in foder sent på hösten. Då behövde jag bara slakta de djur jag kunde få återtag på, men nu vet jag inte. Det är ännu sämre utgångspunkt än förra året och alla reservlager är redan slut.
LÄS MER: Kommunen lånar ut mark mot torkan
Något som påverkar i sammanhanget är, enligt Tina Rudolphson, att många slakterier inte längre tar emot slaktanmälningar från lantbrukare med Krav-djur. Detta på grund av att Krav-kött är dyrare att köpa för konsumenterna och då inte går åt.
– Det är inte kapaciteten på slakterierna som sätter stopp, utan konsumtionen. Konsumenter måste köpa och börja använda svenska råvaror. Då skulle slaktköerna vara borta på mindre än en månad, säger Tina Rudolphson.
Ett problem enligt lantbrukaren är att folk inte inser att både fodret och köttet kan ta slut.
– Det är brist på foder och samma svåra situation råder i bland annat Polen, Finland och Tyskland. Problemet med att slakta ut så mycket djur är att det kommer påverka produktionen nästa år. Då finns inte de här djuren att jobba med.
Både Göran Karlsson och Tina Rudolphson hoppas på bättre tider.
– Det är tråkigt att det inte ser ut att bli något regn heller. Om lantbrukarna inte får in foder och inte blir av med djuren blir det katastrof, säger Göran Karlsson.
– Det är en tuff situation. Många bönder är väldigt deprimerade, säger Tina Rudolphson.