Viengphet från Laos, Keng från Thailand, Ruzanna och Meruzhan från Armenien och Zhehot från Kurdistan gillar Örsundsbro och driver företag här.
– Det passar perfekt att bo här mellan Uppsala och Stockholm, säger Viengphet (Vipi) Söderman, som kom till Örsundsbro från Uppsala 2005. Hon driver Örsundsbro läkemedel. 1997 kom Vipi från Laos i Sydostasien, som gränsar till Burma, Thailand, Vietnam, Kambodja och Kina.
– Jag var 22 år och färdig med min apotekarutbildning. Mamma tyckte att jag skulle vidareutbilda mig. Det blev studier i Uppsala. Jag var gästforskare vid Uppsala Universitet och klar med min doktorsexamen 2006.
Vipi bor i Örsundsbro med make och tre barn. Hon startade Örsundsbro Läkemedel 2014 i Centrumhuset, men flyttade nyligen till sin nuvarande lokal. Hon saluför receptfria läkemedel. Sortimentet är brett. Här finns runt 2 500 olika produkter.
– Jag får mer och mer kunder. Örsundsbro är jättetrevligt, människor är väldigt vänliga, säger Vipi, som är granne med det stora torghuset, som var brännvinsbränneri vid 1800-talets mitt. På 1950-talet byggdes huset om till hyreshus och affärslokaler. I dag finns här pizzeria, frisörsalong och nyöppnade Tono Sushi. Här serverar Keng Phimjong från Thailand sushi och Thai wok. Menyn är innehållsrik och frestande. Det som säljs bäst är Moriwase, sushi med lax, räkor, smörfisk, havsål, tofu, tonfisk och avokado.
– Jag kom till Sverige på 1990-talet, mamma gifte sig med en svensk och jag ingick i paketet, berättar Keng, då nio år.
Familjen bodde i Stockholm. Keng gick hotell-och restauranglinjen på Tumbagymnasiet. Han praktiserade på en Thairestaurang och fick fast jobb där som kock. Han har också drivit egen restaurang i Stockholm.
– Det var stressigt i stan. Jag längtade efter lugn och ro. Jag har vänner i Åloppe och reste ofta förbi Örsundsbro, som jag gillar. När chansen kom öppnade jag Tono Sushi.
Nu bor och arbetar jag här, säger Keng, som fått en flygande start med många stamkunder.
– Vi har fått fem stjärnor av folk som varit här och ätit, säger han stolt.
I Centrumhuset vid Lilla torget driver Ruzanna och Meruzhan Karapetyan, Royal Cace. För 17 år sedan kom familjen till Sverige från Armenien i södra Kaukasien, som gränsar till Georgien, Turkiet, Azerbajdzjan och Iran.
– Det var problem i landet så vi reste till Sverige för barnens skull. Vi ville att de skulle få ett bra liv, säger Ruzanna.
De första åren ägnade sig familjen åt studier. 2007 kunde de öppna restaurang i Björklinge utanför Uppsala. Därefter startade de Royal Cace, konditori och café i Uppsala och i år öppnade de en filial i Örsundsbro. De bakar allt själva och godbitarna i konditoriet är många. Här kan man också beställa smörgåstårta.
– Det är mysigt i Örsundsbro. Ett samhälle där alla känner alla. Vi känner oss verkligen välkomna, konstaterar makarna Karapetyan.
Utmed väg 55 ligger Pizzeria Amore. Där träffar vi Zhehot Salih, 24 år från Kurdistan. Han kom till Sverige och Haparanda förra året. Nu bor han i Örsundsbro och har övertagit pizzerian.
– Jag har vänner i Örsundsbro, lånade pengar, så nu måste jag jobba hårt. Jag är nybörjare, men tror att det skall går bra, konstaterar Zhehot, utbildad pizzabagare och oerhört snabb. På tre minuter fixar han en Hawai. Till sin hjälp har han Faik, som tidigare arbetat på pizzerian vid stora torget.
– Jag kom till Sverige för 18 år sedan från gerillakrig och en farlig vardag, berättar han.
Kurdistan är ett område mellan Iran, Irak, Syrien och Turkiet där det råder konflikter mellan olika kurdiska grupper och de fyra stater som kontrollerar det kurdiska området.
-Vi gillar inte stora ställen. Örsundsbro är fint, ligger centralt, det går bussar varje halvtimme till både Enköping och Uppsala, konstaterar Faik och Zhehot, som trivs i Örsundsbro. Här finns möjligheter till ett bra liv.