Visselblåsaren "behöver inte vara orolig"

En visselblåsarfunktion för invånarna planeras att införas i mars, något som en del invånare ser på med tvivel. Kommunalrådet Olov Holst (M) garanterar att anmälningar sker anonymt.

Kommunalrådet Olov Holst (M) och oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Kommunalrådet Olov Holst (M) och oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Foto: Jeanina Santiago/arkiv

Oroligheter2020-01-24 09:29

En visselblåsarfunktion för invånarna är nytt, men kommunen har haft den funktionen för anställda 2018. Det kom fyra ärenden, varav två är utredda av kommunens HR –  den ena handlade om arbetsplatskonflikt och den andra om anställning.

Anmälningarna går direkt till det externa företaget Lanterno. 

Funktionen uppfattas som en bra satsning, med det finns även en del invånare som ser på den med tvivel. Enligt uppgifter till tidningen råder tystnadskultur och att det finns rädsla, bland anställda och invånare som har haft ärenden hos kommunen – att uttala sig kritiskt mot Sigtuna kommun. Man är rädd för repressalier från makthavarna, därför vill man inte ställa upp med kritiska röster mot kommunen via denna funktion.

Enligt Olov Holst sker anmälan via visselblåsarsystemet anonymt – det går inte att spåra den som anmäler.

– Alltså behöver man inte vara orolig.

Han lägger till att inom Sigtuna kommuns verksamheter ska det inte förekomma någon form av jäv, mutor eller andra grova missförhållanden. 
–  Det är enklare att göra en utredning om vi får in en anmälan. Genom visselblåsartjänsten får anmälaren vara anonym och ge sin version av vad som hänt, helt oredigerat. 

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är positiv till detta.

–  Det är bra att man kan få vara anonym som tipsare. Då behöver man som privatperson inte vara orolig att bli utsatt för hot eller utpressning om man lämnar känsliga uppgifter, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!