– Jag skulle inte lyfta fram den turistekonomiska effekten som det primära. Det är idrottsglädjen som är det viktigast, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd med ansvar för idrotten.
Och som idrottsevent rankar han O-ringen högt.
– Det här är ett idrottsevent där deltagarna själva är aktiva. Det kittlar mig lite extra, säger Rickard Malmström, som lovar att han själv ska springa någon etapp under O-ringen.
Maria Gardfjell (MP), kommunalråd, säger att hon hoppas att näringslivet nu tar chansen att dra nytta av O-ringen.
– Det här är en stor möjlighet, inte bara för det befintliga näringslivet utan även för de som är på väg att köra i gång och som vid O-ringen kan få en flygande start på verksamheten. 20 000 personer som är intresserade av naturturism kommer till staden, säger hon.
Anna Lindström, chef för möten och evenemang på Destination Uppsala, säger att det finns ett intresse inom besöksnäringen i Uppsala, men att det kommer att synas mer när tävlingarna närmar sig.
– Om man jämför med bandyfinalen så har det mer tradition och sitter mer i ryggmärgen i Uppsala. Det finns dock planer på evenemang i samband med O-ringen som är väldigt spännande och som vi kommer att berätta mer om i augusti, säger hon.
Destination Uppsala har varit drivande i arbetet att få O-ringen till Uppsala. Och kommunen satsar 7 miljoner kronor på evenemanget. Det kan jämföras med de omkring 4,5 miljoner om året som kommunen lägger på bandyfinalen. Omsättningsmässigt är O-ringen dock mycket större för näringsidkarna i staden. Enligt de utvärderingar som gjorts är den turistekonomiska effekten av en bandyfinal mellan 15 och 18 miljoner kronor. Liknande beräkningar vsiar att det ekonomiska utfallet av en O-ringenvecka ligger på 112–140 miljoner kronor. Det innebär alltså att O-ringen är mellan 6 och 9 gånger större för besöksnäringarna än bandyfinalen.
Förutom det ekonomiska stödet bidrar kommunen genom att man har gett dispens för att arrangera några av etapperna i naturreservaten Nåsten och Lunsen.
– Det ger ett visst slitage i naturen. Men mycket läks efteråt. Vi har också pekat ut vilka områden som är mer eller mindre lämpliga. Slitaget kan vara positivt eftersom det finns områden där det behövs fler stigar. Då kan man styra tävlingsbanorna dit. Andra områden som är mer känsliga kommer att vara helt bannlysta, säger Maria Gardfjell.
Jens Lundquist, projektledare för O-ringen i Uppsala, berättar entusiastiskt att Lunsen, där två av etapperna kommer att avgöras, rankas som en av de bästa orienteringsmarkerna i landet. Det är inte samma fysiska utmaning som i till exempel Sälen, Höga kusten eller Kolmården. Men orienteringskunskaperna sätts på hårda prov bland hällar och mossar.
Deltagarantalet vid O-ringen har de senaste 20 åren varierat mellan 11 000 och 25 000. För att utfallet ska bli bra gäller det också att man lyckas få hit många deltagare. Lockande orienteringsterräng är en nyckel, enligt Jens Lundquist.
– Men 40–60 procent av dem som kommer orienterar bara på O-ringen och inte annars. Ofta är det bara en i familjen som är orienteringsfrälst. Då måste denne sälja in destinationen så att de andra i familjen har lust att följa med. I Sälen var det inga problem. Höga kusten lockar också. Men i Arvika var det svårare. Jag tror att Uppsala har mycket att erbjuda här, säger han.