Östersjötorsken på WWF:s röda lista

Östersjötorsken hamnar på WWF:s röda lista och konsumenter uppmanas att inte äta den. Men Öregrundsfiskaren Hans Holmström ser det som ett slag i luften.

Hans Holmström, Öregrund.

Hans Holmström, Öregrund.

Foto: Pelle Johansson/UNT arkiv

Öregrund2018-05-23 11:24

Flera fiskarter i Östersjön – som torsken, laxen, gäddan och piggvaren – har nu rött ljus i Världsnaturfonden WWF:s fiskguide. Trålad torsk från östra Östersjön har enligt WWF gått från gult till rött ljus. Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWF:s fiskguide, och uppmaningen är att konsumenter inte bör äta den.

– Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund som är senior havs- och fiskeexpert på WWF i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Konsumenternas krav på ett hållbart fiske ökar i hela Europa. Därför uppmanar vi både handeln, restauranger och storkök att fasa ut röda arter och öka andelen miljömärkt fisk.

Öregrundsfiskaren Hans Holmström har fiskat torsk i många år, och på senare tid sett hur storleken på torsken blivit mindre i storlek. Han ger inte mycket för uppmaningen till konsumenterna och branschen från WWF om torsken.

– Det är bara ett problem, och det är att stora industritrålare från västkusten, Finland och öststaterna dammsuger. De tar upp allt; torsk, lax och lekströmming. Det är därför torsken aldrig hinner växa till.

Hans Holmström vill att riksdagspolitikerna och myndigheterna agerar.

– Nog håller det på att kollapsa alltid. Få trålare tar i land matfisken och sorterar. Industritrålning som till största del går till fiskmjöl och föder upp lax i Norge är ju vansinnigt.

Det marina inslaget i fodret ska enligt branschföreträdare komma från hållbara bestånd av fiskslag, som annars inte används som människoföda. Men Hans Holmström är kritisk och menar att industritrålningen sker utan tillräcklig kontroll.

– Det är ruttet hur det blivit. De som är stora och gör att det håller på att kollapsa får hålla på, medan man jagar oss små som har stormaskiga garn och bedriver ett hållbart fiske.

Han tänker för egen fortsätta fiska Östersjötorsk.

– Det kommer inte att göra något för beståndet att folk äter den. Ett stopp för det stora industrifisket är vad som behövs.

Industrifisket ute till havs också gjort att säl och skarv sökt sig till grundare vatten närmare kusten, enligt Hans Holmström. Säl och skarv har ökat konkurrensen om födan vilket slagit mot det kustnära yrkesfisket, enligt en studie som UNT rapporterat om.

Fiskeguide lotsar konsumenter

Konsumentguiden eller fiskeguiden lanserades i Sverige år 2002 för att underlätta för konsumenter, dagligvaruhandeln och restauranger att välja mer hållbart fångad fisk. Den är en del av WWF:s arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen av haven. WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier: hur bestånden mår, fiskets effekter på ekosystemet och om kontrollen och förvaltningen är hållbar. Miljontals små torskar slängs över bord varje år och övergödning och algblomning ökar när ekosystemets balans rubbas. Källa: WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!