Öregrund lever upp som kurort igen

Hattparad, badortsdopp, gammaldags marknad och kafferep. Nostalgin kommer att flöda när badortsdagarna i Öregrund går av stapeln.

Eva Fischer är general för de kommande badortsdagarna i Öregrund.

Eva Fischer är general för de kommande badortsdagarna i Öregrund.

Foto: Ingela Söderman

Öregrund2019-08-07 08:00

Knappt har alla evenemang som förknippas med Båtveckan ebbat ut, så är det dags för nästa stora händelse i Öregrund; badortsdagarna.

Med början i samband med Good Harvests välgörenhetskonsert i Öregrunds kyrka fredagen den 9 augusti och avslutning på hembygdsgården två dagar senare, väntar ett gediget program på besökarna.

– Tyngdpunkten i programmet ligger på lördagen och nytt för i år är att vi har aktiviteter på scenen nästan hela tiden.

– Tidigare år har det varit paus mellan olika framträdanden, men nu ökar vi på med underhållning och dessutom kommer vi att ha bänkar ända fram till scenen, säger Eva Fischer.

Hon ärbadortsgeneral för Lions Club Öregrund och hon berättar att det traditionsenligt bjuds på badortsvandringar, gycklare, fotbad à la kurort, melodiquiz och veteranbilsparad.

Och för den vetgiriga, eller bara allmänt nyfikna, väntar även en föreläsning om ryssarnas härjningar i trakten för precis 300 år sedan.

– Tsar Peter ville skrämma stockholmarna, det var därför han beordrade sina soldater att ta sig till Sverige för att bränna, och anledningen till det var svenskarnas oförmåga att fredsförhandla, säger Karl-Fredrik Ingemarsson.

Han är ordförande i Frösåkers hembygdsförening och det är han som kommer att hålla föreläsningen "Ryssen kommer".

– Den 11 juli 1719 kom 132 galärer och 200 skärbåtar, med totalt 26 000 ryska krigare, till Kappelskär.

– Där steg de i land och sedan vandrade en tredjedel av styrkan norröver medan resten tog sig söderut.

Till Öregrund kom de på eftermiddagen den 18 juli och de möttes av en öde stad. Den sista öregrundsbon, borgmästare Kihlberg, hade nämligen flytt dagen innan då han sett rökmolnen över Östhammar, Ed och Börstil.

– Soldaternas uppdrag var att bränna ner alla byggnader i de städer och byar de passerade, men de skulle skona människor och kyrkor.

Att uppmärksamma den här unika händelsen för skärgården och kustbefolkningen är viktigt, tycker Karl-Fredrik Ingemarsson, och åhörarna vid föreläsningen kommer att få höra många episoder som berättats vidare genom århundradena.

– Bland annat kommer jag att berätta om bonden på Lilla Risten, som lyckades stå emot ryssarnas anfall tillsammans med sin dotter och drängen, säger han.

Fotnot: Utställningen "Ryssen kommer" visas också hela sommaren på Norra Tullportsgatan i Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!