SLU:s kustlaboratorium har haft verksamhet i Öregrund ända sedan 1976, då det kom till för forskning kring kärnkraftens verkningar – om den skulle bli verklighet.
Det blev den som bekant och sedan dess har de biologiska effekterna av kärnkraften undersökts, samtidigt som arbetsområdena har blivit allt fler.
Numera bedrivs forskning, miljöövervakning och miljöanalyser kring fisk, fiske och ekosystem längs hela Sveriges kust och resultaten ligger till grund för fiskeråd, havsplanering, miljöstatus och ekosystemanalys.
– Våra nuvarande lokaler i den gamla skolan i Öregrund har egentligen plats för 20 medarbetare. Nu är vi 46 och så trångbodda att vi inte kan fortsätta så här, säger Magnus Appelberg, som arbetat på Kustlaboratoriet sedan 2001.
Under hösten måste situationen lösas och enligt Magnus Appelberg finns det tre olika alternativ som just nu utreds; att stanna kvar i Öregrund, att flytta till Östhammar eller att flytta till Uppsala.
Det första alternativet – att verksamheten stannar kvar i Öregrund – går ut på att en fristående byggnad uppförs för att täcka det ökade lokalbehovet.
– Vi har haft frågan uppe i två års tid och till en början gjordes ritningar på att inreda fastighetens vind. Dessa fick dock inte godkänt ur arbetsmiljöaspekt då det skulle bli för lågt i tak, så om Kustlaboratoriet ska kunna vara kvar där måste en ny byggnad byggas intill den gamla, säger Lasse Karlsson, gatu- och fastighetschef i Östhammars kommun, och fortsätter:
– Redan i oktober kommer paviljonger att ställas på plats, så att medarbetare kan flytta ut till dem i väntan på en eventuell nybyggnad.
Det andra alternativet, som kommunen föreslagit Kustlaboratoriet, är Solgården i Östhammar. Där har det tidigare varit ett äldreboende och nu senast ett hvb-hem, men lokalerna står i dag till stor del tomma.
– Östhammarshem äger den fastigheten och de räknar just nu på vad hyran för kustlaboratoriet skulle bli, säger Lasse Karlsson.
Det tredje alternativet är att flytta hela verksamheten in till SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) på Ultuna, strax utanför Uppsala, och Magnus Appelberg menar att det finns för- och nackdelar med samtliga alternativ.
Att tvingas dela upp verksamheten på två byggnader i Öregrund är inte optimalt, men samtidigt har många anställda bosatt sig där och därför skulle en flytt till Uppsala innebära antingen lång pendling eller svårigheter att hitta bostäder där.
Solgården är ett oprövat kort, men en flytt dit skulle innebära en kortare pendling för de anställda och fortfarande nära till kusten där mycket av forskningen bedrivs.
Slutligen skulle en Uppsalaflytt göra att verksamheten kommer närmare akademin, men längre från kärnområdet.
– När vi har alla tre alternativen färdiga framför oss ska vi inom personalen gå igenom dem och se vilken vi förordar. Just nu står allt och väger, säger Magnus Appelberg.