Ökad tjänst för vårdanställda

Nu ska tillsvidareanställda inom vård och omsorg i Öregrund få den sysselsättningsgrad de önskar. Det är första steget i en omorganisering av hela Östhammar kommun.

Foto: Staffan Axelsson

Öregrund2014-06-30 13:04

I ett pilotprojekt i Öregrund har anställda inom äldrevård och hemtjänst erbjudits ökad sysselsättningsgrad. Av de 24 tillsvidareanställda som tillfrågades ville 8 personer öka sin tjänst, varav 5 ville gå upp till heltid.

En av de som tillfrågades är vårdbiträdet Ann-JillLilliengren som jobbar i Öregrunds hemtjänst. Hon valde att öka sin tjänst från 80 till 100 procent. I dagsläget jobbar hon ibland som vikarie för att få ihop fler timmar. Deltidstjänsten fick hon för 18 månader sedan, innan det jobbade hon som timvikarie.
– Det betyder jättemycket för mig att få gå upp till heltid. Ju mer planerad arbetstid jag har desto bättre mår jag i jobbet, vilket också gör att jag orkar arbeta mer. Om jag vet när jag är ledig så kan jag koppla av. När man är timvikarie vet man aldrig när det är dags att rycka in, säger Ann-JillLilliengren.

Pilotprojektet är en del i en större omorganisation i Öregrund där hemtjänsten och äldreboendet Tallparksgården har slagits ihop till en enhet. Sammanslagningen gör det möjligt att ha personal som kan flyttas mellan olika delar av vården, vilket i sin tur gör det lättare att tillsvidareanställa personal.
– Vi ser väldigt positivt på det här. Det är viktigt både ur kvalitets- och jämställdhetsperspektiv. Vården är ett kvinnodominerat yrke och de ska ha samma möjlighet till heltidsanställning som alla andra, säger Kerstin Björck-Jansson som är ordförande i socialnämnden.

De som har önskat att gå upp i tid kommer att få göra det efter sommaren då nya scheman läggs. Om allt faller väl ut kan även andra delar av kommunen snart erbjuda sina tillsvidareanställda samma möjlighet.
– Meningen är att det här projektet ska utvidgas till alla verksamhetsområden i kommunen. Nästa område blir sannolikt Östhammar. Men vi måste först se resultaten i Öregrund och ta med oss erfarenheter därifrån, säger Kerstin Björck-Jansson.

Även fackföreningen Kommunal tycker att projektet i Öregrund är ett bra initiativ.
– Det är jättebra att personalen har erbjudits att gå upp i tjänst. Vi ser helst att alla som är anställda av kommunen ska ha en heltid i grunden. Om man sedan behöver reducerad arbetstid på grund av sjukdom eller annat så ska det också vara en möjlighet, men rätten till heltid tycker vi är väldigt viktigt, säger Kristina Woxdal som är vice ordförande för Kommunal i Östhammar.

Enligt kommunens lönekontor utfördes cirka 50 000 timmars arbete inom vård och omsorg av tillsvidareanställd personal under maj månad. Under samma period arbetade timvikarier 9 300 timmar, vilket motsvarar ungefär en femtedel av arbetet eller cirka 50 heltidstjänster.
– Vi vill att fler timvikarier i Östhammar blir erbjudna en tillsvidareanställning. Man ska inte behöva gå år ut och år in som vikarie. Har man istället en större grundbemanning behövs inte lika många timvikarier. Pilotprojektet i Öregrund är ett steg i rätt riktning, säger Kristina Woxdal.

Fakta Omorganisering av vård i Östhammar

I ett pilotprojekt i Öregrund har 24 deltidsanställda erbjudits att utöka sin tjänst, 8 personer valde att gå upp i tid, varav 5 vill ha en heltidstjänst. Kostnaden för den ökade sysselsättningsgraden ska finansieras genom att dra ner på arbete utfört av timvikarier. Under det senaste året har det skett många omorganiseringar av vården i kommunen. Förra året saknades det 13 miljoner i budgeten och socialförvaltningen i Östhammars kommun har gjort besparingar för att få budgeten i balans. Den första februari startade bemanningsenheten som ska förse kommunen med vikarier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om