I många år har hemtjänstens nattpatrull i Östhammars kommun haft en muntlig överenskommelse med Trafikverket om skjuts till och från Gräsö vid larm utanför färjans ordinarie tidtabell.
– Många gånger har det fungerat utmärkt, men vi har också varit med om motsatsen och senast för några dagar sedan blev vi nekade hämtning från Gräsö, säger Maria Höjer.
Hon arbetar som undersköterska i nattpatrullen och hon berättar vidare att patrullen hann med den ordinarie färjeturen från Öregrund kl 02.00.
– Men när vi var klara och ringde för att be om skjuts tillbaka fick vi ett mycket otrevligt bemötande. Föraren tyckte helt enkelt att vi skulle stå kvar och vänta på nästa ordinarie tur klockan fyra.
Till slut blev nattpatrullen ändå hämtad, men Maria Höjer efterlyser ett skriftligt avtal där det tydligt står att service för hemtjänstens personal ska ingå dygnet runt.
– Vi ska inte behöva få en klump i magen varje gång vi får ett larm från Gräsö nattetid, säger hon.
Carina Kumlin är vård- och omsorgschef i Östhammars kommun. Hon är inne på samma linje:
– Vi vill säkra upp verksamheten och vi har tagit kontakt med Trafikverket för att få till ett skriftligt avtal, säger hon och fortsätter:
– Vid sidan av transporter utanför ordinarie tidtabell är det också viktigt att vår personal får förtur till färjan när det är långa köer under sommaren, så att de så snabbt som möjligt kan nå den larmande brukaren.
Carina Kumlin poängterar att brukarna på Gräsö inte behöver känna någon oro, personalen har alltid kommit fram vid larm och kommer så att göra även i fortsättningen.
– Men både brukare och personal behöver vara trygga i att personalen kan få transport med färja fram och tillbaka, även utanför ordinarie tidtabell.
Nattpatrullen i Östhammars kommun har tre bilar som ska täcka hela kommunen. En av dessa ansvarar för området kring Öregrund och Gräsö och personalen i den har mellan femton och tjugo fasta besök varje natt.
Extra tillsyner och larm tillkommer och för närvarande är det enbart det sistnämnda, alltså larm, som kommer från Gräsö. Och det händer långt ifrån varje natt.
– Det här innebär alltså inte någon stor belastning för färjans personal, men för oss i nattpatrullen är det stor skillnad om vi måste stå på Gräsösidan och vänta länge. Då spricker vårt schema för de fasta besöken och vi måste ta hjälp av någon av de andra bilarna, som i sin tur blir försenade, säger Maria Höjer.