Hårt arbete att få till fina fönster

Den pågår för fullt, Öregrunds speciella adventskalender, och varje dag fram till jul öppnas ett nytt adventsfönster – fritt för folk att kika in i.

Gipstomtar. Barnen på förskolan Sjöstjärnorna har bidragit med ett adventsfönster.

Gipstomtar. Barnen på förskolan Sjöstjärnorna har bidragit med ett adventsfönster.

Foto: Ingela Söderman

Öregrund2017-12-20 09:00

I år är det tolfte gången som Öregrundsborna genomför sin alldeles egna adventskalender, en kalender som består av totalt 24 adventspyntade fönster där ett om dagen öppnas fram till julafton.

Ett av de första fönstren som öppnades för året var familjedaghemmet Sjöstjärnornas, inne på gården på Kyrkogatan, och i det finns mycket att titta på.

Barnen har – med god hjälp av Eva Nyström i personalen – bakat pepparkakshjärtan som sedan dekorerats med barnens namn, de har gjort granar av papperstallrikar och så har de gjort handavtryck i lera som sedan fyllts med gips och blivit till tomtar.

– Vi har medverkat flera gånger och barnen tycker att det är roligt att pyssla. De senaste veckorna har arbetet pågått för fullt och speciellt Eva har lagt ner mycket hårt arbete för att få det klart, säger Yvonne Lundby.

Ett annat adventsfönster finns på Strandgatan, hos Öregrunds båtklubb. Här är detaljrikedomen stor med små lyktor på spiselkransen och såväl skinka som ost på bordet.

Hans Lindström från Gräsö stannar till för att titta. Alltid har han och hustrun vägarna förbi Öregrund någon gång i adventstid och då brukar de passa på att gå en promenad bland kvarteren där adventsfönstren finns.

– Fast vi vill ha fint väder och i dag är det regnigt. Därför har jag bara stannat till med bilen vid det här fönstret, för när jag var här i lördags missade jag att titta, säger han.

Bland de deltagare som varit med tidigare varierar ordningen. Bara två är alltid desamma – första fönstret vid Kyrkans hus och det sista vid prästgården – och ända fram till trettonhelgen är det möjligt att se de pyntade fönstren. Karta finns att hämta i bibliotekets brevlåda och hembygdsgårdens dito.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om