Äldre utan hiss i flera veckor - kan inte ta sig ut

Östhammarshems hyresgäster vid Skolgatan/Smedjegatan i Öregrund är utan hiss sedan snart tre veckor. Flera äldre känner sig isolerade.

Kritiserar Östhammarshem.  De som varken har hemtjänst eller anhöriga har det svårt utan hiss.  "Jag har pratat med många som inte kommer ut. De är så ledsna" säger Öregrundsbon Leif Nordström.

Kritiserar Östhammarshem. De som varken har hemtjänst eller anhöriga har det svårt utan hiss. "Jag har pratat med många som inte kommer ut. De är så ledsna" säger Öregrundsbon Leif Nordström.

Foto: Josef Nylén

Öregrund2016-12-02 10:00

Huslängan på Skolgatan/Smedjegatan består av tre våningar, och sedan mitten av november har hyresgästerna inte haft någon hiss. En hissfirma är på uppdrag av Östhammarshem är i färd med att byta ut den gamla hissen. Hyresgäster i 24 lägenheter på våning två och tre berörs.

– Min mormor är 93 år och har fruktansvärda problem med sina knän. Hon kan inte gå i trappor alls, säger Susanne Kjellgren som anser att Östhammarshem skött frågan dåligt.

– Det minsta de borde ha erbjudit är tillgång till en trappgående rullstol. Men det fanns tydligen inte på kartan. Jag tycker att det är så illa att man behandlar gamla människor på det här sättet.

Hon ifrågasätter också att det ska behöva ta fyra veckor för att få hissbytet utfört. Den tillfälliga lösning som Östhammarshem erbjudit är bärhjälp och stöttning en dag i veckan mellan klockan 11 och 14.

– Men det förutsätter ju att man kan gå i trappor, säger Susanne Kjellgren vars mormor tycker om att kunna ta sig till Tallparksgårdens äldreboende ett par dagar i veckan för att ta del av dragspelsmusik, mat och samvaro med andra. Men då behöver hon sin rullator eller permobil i hissen.

– Hon har inte kunnat vara ute alls. Nu vet jag hur det är att sitta i fängelse, har hon sagt.

73-årige Leif Nordström bor i samma fastighet. Han kan använda trapporna, även om det kräver en stor kraftansträngning eftersom han har hjärtproblem.

– Det vore enkelt för Östhammarshem att sätta upp en provisorisk bygghiss utvändigt till loftgången. Men de har svarat att det är för dyrt, säger Leif Nordström.

Anders Erixon är vd på Östhammarshem. Han medger att det är en besvärlig situation för de boende som har svårt att använda trapporna.

– Jag har inte exakt detaljerna, men jag tror att det finns en överenskommelse med socialförvaltningen och att man kan få hjälp att förflyttas om det är något mer akut. Vardagsmotionen får man göra på vardagsrumsgolvet eller i loftgången.

Fyra veckor utan att kunna ta sig ut, är det acceptabelt tycker du?

– Ja, det kan vara så om man absolut inte kan ta sig ner. Om bytet nu tar fyra veckor, jag tror inte att det behöver ta så lång tid.

Får hyresgästerna någon kompensation?

– Kompensationen blir att de får en ny, fungerande hiss. Vi byter successivt ut hissarna i hela vårt bestånd, både i äldreboenden och flerbostadshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!