En 650 kvadratmeter stor produktionshall ska vara klar att tas i bruk under första kvartalet av 2025. Det är många år sedan en sådan stor satsning gjordes i Örbyhus.
Den nya fabriken, belägen på Träsängsvägen, kommer att ha högt i tak, ungefär sex meter och sammanbyggs med den gamla befintliga fastigheten. Verksamheten kommer att bedrivas i båda delarna. Bygget kostar 8,5 miljoner kronor för Aknes Mekaniska som omsätter cirka 28 miljoner kronor per år.
– För oss är det här en jättestor satsning och ett sätt att möta upp kunders ökade efterfrågan samt en allt tuffare internationell konkurrens, säger Magnus Akne, vd för Aknes Mekaniska.
Han grundade företaget 1994 i Örbyhus och har specialiserat sig på skärande bearbetning, svarvning och fräsning. Men inte på det gamla hederliga viset med gammelsvarven från träslöjden utan främst med hjälp av datoriserade högteknologiska robotar och datorsystem för att styra maskiner. Sakta men säkert har företaget utvecklats från bara en anställd till dagens tolv.
– Första åren gick det lite trögt, men efter att jag fick hjälp av en företagsinkubator i Uppsala och satsade stenhårt på en ny affärsplan så har verksamheten utvecklats ordentligt.
Företaget gör beståndsdelar som använts i annan tillverkningsindustri – alltifrån grundläggande design till prototyp och serieproduktion. Den nya fabriken, som håller på att byggas, är ett försök att maximera produktionseffektiviteten. Det kan bli aktuellt med nyanställningar framöver, men då främst för att täcka pensionsavgångar.
– En av de största utmaningarna för oss är öka automatisering för att kunna producera mer med hjälp av till exempel högteknologiska robotar och AI. Därmed ska vi försöka behålla arbetstillfällena trots en tuffare konkurrens.
Men samtidigt behövs ändå kompetent personal för att få allt att snurra. Likt många andra aktörer i det expanderande norduppländska företagsklustret upplever Aknes Mekaniska problem med den framtida kompetensförsörjningen.
– Det är oroande att gymnasiala industriutbildningarna läggs ned en efter en i regionen, framför allt är det bekymmersamt att Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo avvecklas. Nu är det bara en teknisk utbildning kvar i närområdet och den är i Gävle, säger Magnus Akne.
– Trots det upplever vi som företag att det finns ett intresse för att arbeta i teknisk industri. Nyligen hade vi besök i fabriken av skolklasser från årskurs sex till åtta och där flera stycken skulle kunna tänka sig att jobba här.