Proteststorm mot nedläggning av badet

Namninsamling, protestbrev och hundratals personer på ett möte utomhusbadets framtid i Örbyhus. Nu erbjuder sig också lokala företag kommunen att rädda bassängen.

Örbyhus 28 november 2019 14:00

När Framtidsfabriken, som är ett utvecklingscentrum för Örbyhustrakten, bjöd in till samtal om Tierps kommuns planer på att avveckla utomhusbassängen vid Vendelbadet i Örbyhus var det välbesökt. Ett hundratal personer kom och tyckte till. 

–  Utomhusbadet ska vara kvar. Det är vad vi jobbar för nu, säger Ewa Erixon, sekreterare i Örbyhus-Tobo-Vendel företagarförening. 

På mötet deltog kommunalrådet Sara Sjödal (C), Roger Kjettselberg, vd hos Tierpsbyggen,  kommundirektören Randi Graungaard och fritidschefen Håkan Bergström. De svarade på frågor och berättade vad det skulle kosta att renovera eller bygga ett nytt bad. 

På mötet blev de också uppvaktade av elever från Örbyhus skola som lämnade över en namninsamling som skrivits under av 314 av drygt 400 elever som går på skolan.

Genomgående för de som tyckte till på mötet var att man ville att utomhusbadet skulle behållas.

– Badet är en viktig social mötesplats för barn och ungdomar under sommarhalvåret. Istället för att bara dra runt på samhället så kan de träffas här och göra något kul tillsammans, menar Ewa Erixon.

Under mötet erbjöd sig också lokala företagare att tillsammans med Tierpsbyggen titta på vilka möjligheter som finns att fortsätta hålla utomhusbadet öppet.

– Vi börjar med ett möte och en genomgång av de bygglovshandlingar, ritningar och besiktningar av rör som gjorts vid bassängen. Därefter kan man ta ställning till vad som behöver göras, säger Ewa Erixon.

Kommunen menar att det kostar för mycket att hålla utomhusbadet, hur ser ni på det?

– Först måste vi analysera läget. Därefter kan vi säga något. I värsta fall får vi samla in pengar i samhället så att badet kan hålla öppet.

Både för företagarföreningen liksom för Ingela Hughes och Isabelle Axelsson från Framtidsfabriken så är ett utomhusbad viktigt för traktens överlevnad.

– Vi jobbar med utveckling av området och att människor ska bosätta sig här. I det perspektivet är ett bad viktigt, menar Isabelle Axelsson.

Förutom det kortsiktiga arbetet att säkra att utomhusbadet är öppet till sommaren kommer även ett långsiktigt arbete att krävas.

–  Det arbetas med en översiktsplan på hur kommunen ska se ut fram till år 2050. Där är det viktigt att vi får med att det finns behov av ett sportcentrum så att det satsas både bad och idrottshall i framtiden, förklarar Ingela Hughes.  

Vendelbadet
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa