Normalskörd trots långvarig torka

Sommarens långvariga torka försämrar spannmålsskördarnas kvalité och minskar volymerna. Senaste tidens regn är därför välkommet. Prognoserna visar, trots torkan, på normalskörd i Uppland i år.

Sädesfält. För god skörd behövs mulet väder och regn.

Sädesfält. För god skörd behövs mulet väder och regn.

Foto: Anna-Mikaela Lindberg

Örbyhus2017-08-10 09:05

Spannmålsbonden Rune Pettersson visar runt bland vajande kornåkrar vid Örbyhus gods. Han driver Lillvreta lantbruk med 1220 hektar åkermark där vete, korn, ärtor, oljeväxter och råg odlas.

– Du kan se skillnaden här på kornet som är gult och torrt och de där borta som är gröna och höga som fått tillräckligt med vatten. Torrt väder tidigarelägger skörden. Axet brådmognar, får mindre kärna och blir kortare när det får för lite vatten, vilket innebär sämre kvalité.

Hur har ni påverkats av vädret?

– Kylan som höll i sig långt in i maj har påverkat höstvetets tillväxt negativt. Men det som räddat grödan för oss i år är det svala vädret. Och att vi har åkrar på flera platser. Vendel, Månkarbo och Örbyhus norr om Uppsala där vi odlar, har fått mer lokalt regn än andra områden.

Rune berättar att jordkvalitén är av stor betydelse vid en regnlös sommar som denna. Näringsfattiga sandiga åkrar torkar snabbt ut.

– Vid så här lite regn kan en magrare jord ge två ton mindre säd per hektar, vilket innebär en förlust på 3000 kr per hektar. Vid stora arealer rör det sig med andra ord om mycket pengar. Semesterväder med 30 grader och blåst är det absolut sämsta ur vår synvinkel. Vi bönder vill gärna ha mulet och regn för god skörd. Jag och många andra i länet har dock klarat oss förhållandevis bra och kommer trots sommarens långvariga torka få en normalskörd.

Cathrine Wallin är regionchef på Lantmännen lantbruk i Uppland.

Hur ser läget ut för spannmålsodlingarna i Uppland?

– En relativt normal nederbörd i juni fick grödorna att komma igång bra och det såg ut som att vi skulle kunna få en skörd över det normala. Men det mycket torra vädret under juli månad har påverkat grödorna negativt och vår bedömning i nuläget är att skördenivåerna ligger som på ett normalår.

Hjälper det att vi får lite regn nu?

– För höstgrödorna går det inte att kompensera för torkan med mer regn. Vårgrödorna däremot kan må bra av mer nederbörd. Vi har också en höstsådd på gång och den nya grödan har bättre chanser att komma igång innan vintern, nu när det kommer lite regn.

Märker konsumenterna av minskade skördevolymer på grund av den långvariga torkan?

– Nej, det påverkar endast lantbrukaren som behöver få ut rätt pris för sina spannmål genom att sälja i rätt tid. Har vi stora spannmålsöverskott eller underskott i världen påverkar det priset för den enskilde lantbrukaren i Sverige. Att följa marknadsutvecklingen är en stor del av spannmålsodlarens vardag.

Svenska bönder klarar sig trots låga grundvattennivåer och uteblivna regn generellt bra tack vare effektiviseringar och minskat vattenberoende de senaste åren.

Svenskt jordbruk står för endast 3 procent av den totala vattenanvändningen i landet. Den svenska industrin står för 70 procent och hushållen för 18 procent av svensk vattenförbrukning.

Svensk växtodling tillhör en av de mest vatteneffektiva i världen.

Källa: LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!