– Jag tror att Kvarnparken kommer att locka flera till området. Det är meningen att parken ska få en hinderbana, klätterställningar, flera bänkar och en ordentlig grillplats. Den populära pulkabacken blir självklart kvar, säger Isabelle Axelsson som själv bor i Örbyhus och är ordförande i Utveckla ÖTV, (Utveckla Örbyhus-Tobo-Vendel), en grupp för alla dem som vill vara med och utveckla sin egen bygd.
Isabelle skulle gärna se att Kvarnparken även blir en plats för kulturevenemang som teater och konserter, med mera.
Arbetet med att genomföra alla åtgärder för att göra området till Kvarnparken inleds i september.
– Ju mer arbete vi kan göra ideellt, desto mer pengar får Tierps kommun som finansierar projektet till material och utrustning, säger hon. Dessutom tror Isabelle att frivilligas insats kommer bidra till att Kvarnparken blir uppskattad.
– En plats blir extra värdefull om du vet med dig att du själv, din familj, din vän eller din granne, varit med och investerat tid och energi.
Tierps kommun tog initiativ till projektet.
– Det började med att kommunen inventerade alla lekparker i kommunen, hur många som finns, hur tillgängliga och i vilket skick de är i. I maj hölls hölls en första inspirationsträff om en ny lekplats i Örbyhus. Vi var tjugo, trettio medborgarna i olika åldrar som var med på mötet och då fick vi lämna förslag på förändringar.
Tierps kommun anser att platsen har stora möjligheter att utvecklas till att bli en samlingsplats för alla.
– På den stora kullen där pulkabacken ligger finns det ett fornminne, lämningar av en kvarn, därför måste Länsstyrelsen godkänna det som byggs på och runt fornminnet. Det skulle vara skoj om det går att bygga något till minne av kvarnen, säger Isabelle Axelsson som hoppas på att många Örbyhusare ställer upp på att genomföra idéerna.
Det är gruppen Utveckla ÖTV som skött kommunikationen med kommunen.
– Det har varit en bra balans mellan vad vi medborgare och kommunens anställda gör. Personer ur kommunens Daglig verksamhet kommer att tillsammans med frivilliga genomföra arbetet med att bygga lekplatsen. Kommunen står för marken, inköp av material, inspektion och besiktning, med en budget på en miljon kronor.
Först ut i kommunens ambition att förnya miljöerna vid lekplatserna är Örbyhus, nästa år är det Karlholms tur.