Arbetet med den lokalekonomiska analysen inleddes 2018. Nu är analysarbetet klart och rapporten som omfattar Örbyhus, Vendel och Tobo är färdigskriven.
Tidningen har träffat Isabelle Axelsson, projektledare på Framtidsfabriken, och Sandra Norgren, styrelseordförande, som lett arbetet med analysen.
Framtidsfabriken är en del av organisationen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel (ÖTV) som arbetar för lokal hållbar utveckling.
– Vi har under analysen arbetat med att kartlägga vilka olika resurser som finns i området och som är viktiga och kan bidra till framtida utveckling i Örbyhus, Tobo och Vendel, förklarar Sandra Norgren.
En slutsats i analysen är att den utbyggda infrastrukturen, med Upptåget som stannar på orten, bidragit till en ökad inflyttning till Örbyhus, Vendel och Tobo.
– Många av de som bosatt sig i området pendlar till sina arbeten i exempelvis Uppsala. Det som är viktigt att dessa personer inte bara bor här utan även lever här och konsumerar lokalt, säger Sandra Norgren.
Hon förklarar att en ökad lokal konsumtion stärker och skapar möjlighet till utveckling och att ytterligare företag väljer att etablera sig in området.
– Mera service och möjligheter till lokal konsumtion i området är även det något som påverkar och gör att flera människor vill bosätta sig här, säger Isabelle Axelsson.
Under arbetet har de även noterat att många lyft frågan om en lokal servicepunkt med vårdcentral där det regelbundet finns tillgång till läkare. Flera menar också att Vendelbadet fyller även en viktig roll som mötesplats.
– Det är vid badet barn och ungdomar samlas och har roligt, säger Sandra Norgren.
Isabelle Axelsson konstaterar att även föreningslivet har en viktig funktion för att Örbyhus ska vara mera än ett sovsamhälle.
– Det har lyfts fram att det behövs mera resurser för att verksamheterna ska fungera bra. Det behövs bland annat fler ledare för olika aktiviteter. Många gånger handlar det om ganska små insatser för att få en verksamhet att lyfta.
I arbetet med analysen har demografiska och ekonomiska underlag från Statistiska Centralbyrån analyserats. En enkät har delats ut, företag och föreningar har intervjuats och det har hållits möten. Analysen ska på torsdagen redovisas på ett möte för allmänheten.
– Vi vill nu att kraften ska komma underifrån från människor som bor här och vill vara med och påverka utvecklingen, förklarar Isabelle Axelsson.