För två år sedan ansökte föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel (ÖTV) om pengar från Jordbruksverket för att röja och fräscha upp Gullstigen utanför Örbyhus. Nu har föreningen fått besked att man får 160 000 kronor till arbetet.
– Tanken med arbetet är att vi ska utveckla natur- och kulturmiljön vid Gullstigen, säger Isabelle Axelsson, projektledare hos föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel.
Gullstigen var under många århundraden en viktig länk mellan bruken i Örbyhus och Österby och användes för transport av varor och annat material samt gångväg för människor som arbetade på bruken i de båda samhällena. Riksantikvarieämbetet (RAÄ) menar att stigen kan vara runt 1 000 år och ha använts under järnåldern och medeltiden.
Både den fem kilometer långa stigen i sig, men även de lämningar i form av kolarkojor och torp som finns där har av RAÄ klassificerats som unika fornlämningar.
Arbetet kommer att ledas av Stefan Skoglund som driver det sociala företaget Naturjouren samt är engagerad i natur- och kulturfrågor i Tierp och Östhammars kommuner.
– Vi kommer att röja bort sly och annat buskage för att göra stigen tillgänglig för flera människor och så tar Upplandsmuseet fram skyltar med illustrationer som berättar om kulturhistorien, förklarar Stefan Skoglund.
Enligt Skoglund kommer man även att röja undan buskage så att ett intressant gammalt torp och en kolarkoja blir synliga.
– Tanken är att det ska finnas rastmöjligheter i anslutning till dessa.
Från Gullstigen kan vandrare ta sig vidare till naturreservatet Florarna eller den 50 mil långa Upplandsleden som passerar, öster om Florarna.
Arbetet vid Gullstigen är ett av flera liknande som pågår i Örbyhusområdet. Från Örbyhus samhälle har ett arbete inletts med att bygga gångväg till Tegelsmorasjön. Det arbetet görs av Tierps kommun, ÖTV och föreningen Tegelsmorasjön.
– Den gångvägen kommer även att knyta samman Örbyhus med Gullstigen. Det gör att man kan ta tåget från Uppsala till Örbyhus och sedan vandra därifrån till Florarna och Upplandsleden. Det är även möjligt starta vandringen i Uppsala och först gå Marialeden till Örbyhus, säger Stefan Skoglund.
Även hembygdsföreningarna i Tegelsmora och Dannemora samt svenska kyrkan i Vendel-Tegelsmora och Dannemorabygden har bidragit med pengar till arbetet på Gullstigen.