Elever i Örbyhus trängs ihop i små rum

Elevantalet har ökat kraftigt på kort tid. Nu trängs 550 elever och 45 lärare på vad många anser är en för liten skola. ”Aldrig upplevt något liknande”, säger läraren Sara Donnerståhl.

Läraren Sara Donnerståhl har arbetat på flera andra skolor men inte upplevt en så dålig miljö som det är på Örbyhus skola just nu. "Det blir fler konflikter och skolgången försämras", säger hon.

Läraren Sara Donnerståhl har arbetat på flera andra skolor men inte upplevt en så dålig miljö som det är på Örbyhus skola just nu. "Det blir fler konflikter och skolgången försämras", säger hon.

Foto: Niklas Weimer

Örbyhus2023-03-10 05:00

Rasten är över och två stora klasser kläms ihop i ett litet gemensamt kapprum innan lektionen börjar. Det blir snabbt trångt och stökigt innan eleverna går in i sina klassrum. Egentligen är det inga riktiga klassrum, som ligger mitt emot varandra, utan mer omgjorda omklädningsrum eller förråd som nu får fungera som lärosal för stora grupper 11- och 12-åringar.

– Förutom att det är alldeles för trångt här så är rummet avlångt och den elev som sitter längst bak ser inte tavlan jag skriver på. Dessutom är vi tvungna att pressa ihop bänkerna och det är svårt för elever att få lugn och ro, säger Sara Donnerståhl, lärare för klass 5A.

undefined
Det blir snabbt rörigt och stojigt i det avlånga trånga rummet som inte är tänkt att vara klassrum, men nu är lärosal för 25 elever i klass 5A på Örbyhus skola.

Det är svårt att föreställa sig att det smala rummet som klassen håller till i är lektionssal för 25 elever. När eleverna kommer in en efter en blir det snabbt rörigt, trångt och smått kaotiskt. Ljudvolymen är väldigt hög. Förmodligen inte den bästa miljön för inlärning och koncentration.

– Man blir trött fort, får ont i huvudet. Ventilationen fungerar inte som den ska heller, säger Kristaps Vaivads, 11 år.

En annan elev berättar att det inte finns något lugnt rum att gå undan till. Den största delen av Sara Donnerståhls klass är elever med särskilda behov och de är därför extra känsliga för alla negativa effekterna som trångboddheten för med sig. 

– Det blir mer konflikter och det påverkar barnens skolgång negativt. Det är klart att det inte känns bra för mig som lärare, men vad ska jag göra? Vi har bara de här lokalerna och jag tvingas tränga ihop alla på en sådan här liten yta, säger Sara Donnerståhl.

undefined
I kapprummet mellan flera klassrum måste elever från olika årskurser samsas och Harrison Valentine tycker att det är alldeles för trångt.

– Jag har arbetat många år som lärare på andra skolor men aldrig upplevt något liknande. Arbetsmiljön är dålig för både mig och eleverna, men det är klart mest synd om alla elever. Det går inte att vänta längre utan vi måste få riktiga klassrum så fort som möjligt.

undefined
Annabel Okokore håller på med ett eget projekt under bildlektionerna, men hon hade gärna haft mer utrymme för det.

Problemen med en alltför trångbodd skola har pågått länge men har blivit värre och värre i takt med den stora inflyttningen till Örbyhus. I september förra året beslutade kommunfullmäktige i Tierp att en förstudie skulle göras för att se över en utbyggnad av skolan. 

Det gjordes först ett halvår senare, något som Socialdemokraterna har kritiserat och partiet föreslår att flytta på förskolan i väntan på en permanent lösning.

– Vart ska den förskolan flytta? Har de en bra anpassad lokal så är det bara att berätta, men vi har inte hört något om det. Problemet är att det inte finns en sådan lokal i Örbyhus nu och därför vill vi bygga en ny förskola för att underlätta situationen på grundskolan, säger Lotta Carlberg (C), ordförande i barn-, utbildning- och kulturutskottet.

Vad gör ni tills dess att nya förskolan kan tas i bruk?

– Vi är väl medvetna om att vissa delar av skolan är för små, men till hösten kommer det ha blivit bättre eftersom vissa klasser börjar sjuan och under tiden arbetar vi ständigt med anpassningar.

Finns det inte risk att elevernas skolgång och resultat försämras när det är så trångt?

– Det kan inte jag uttala mig om utan det är nog väldigt individuellt. Jag hoppas att det inte gör det, men skolan arbetar nu väldigt individualiserat och det gäller då att hitta anpassningar för varje enskild elev. Men helt klart är att den stora inflyttningen till Örbyhus gör att skolan är för liten och vi arbetar på att lösa den frågan, säger Lotta Carlberg.

Het fråga inför valet

Örbyhus skola byggdes 1955. Den har i dag cirka 550 elever och 45 lärare. Här går årskurs F-9 och det finns även skolbarnsomsorg. Förutom att byggnaden används som skola finns här även ett bibliotek i källarplan. Elevantalet har växt med runt 120 elever de senaste åren på grund av en stor inflyttning i orten. Inför valet 2022 blev trångboddheten och problemen som det medför en uppmärksammad fråga, men fortfarande kvarstår svårigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!