Tips: Så skålar du in det nya året

Att skåla in det nya året med champagne är festligt men egentligen är det mer rekommendabelt att starta kvällen med champagne och vid tolvslaget skåla i ett annat mousserande vin. Här ger Munskänkarna tips.

Traditionellt har man serverat champagne i höga smala glas men egentligen är det bättre med ett vidare och större glas men absolut inte breda låga coupeglas, då försvinner aromer och bubblorna snabbt, enligt Désirée  Odenhall, ordförande, Munskänkarna i Sigtuna.

Traditionellt har man serverat champagne i höga smala glas men egentligen är det bättre med ett vidare och större glas men absolut inte breda låga coupeglas, då försvinner aromer och bubblorna snabbt, enligt Désirée Odenhall, ordförande, Munskänkarna i Sigtuna.

Foto: Magdalena Preveus/arkivbild

Öl & vin2019-12-31 07:30

–  För under kvällen blir det ju oftast både mat och andra drycker och då har du kanske dövat smaklökarna och inte kan uppskatta den fina champagnen fullt ut, säger Désirée Odenhall, ordförande, Munskänkarna i Sigtuna

Det är endast mousserande viner som framställts i distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas champagne. I Europa är det namnet lagskyddat. 

Hon berättar att Champagne är ett vitt vin som oftast görs på en blandning av två blå druvor och en grön druva. Sorterna som används är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Görs champagnen av enbart Chardonnay kallas den blanc de blancs. Man tillverkar ett vitt vin som får jäsa i två omgångar, först på fat och sedan på flaska.

– Framställningen av champagne är strängt reglerad, till exempel när det gäller söthetsgrad. De olika klasserna är extra brut, brut, extra sec, sec, demi sec och doux. Extra brut är den allra torraste. 

Det finns andra mousserande viner från Frankrike, kallade cremant, som är gjorda på samma sätt som champagne –  med två jäsningsomgångar varav en omgång på flaska och en lagringstid på minst tolv månader. Cremanter tillverkas även i Luxemburg, Tyskland och Belgien. 

–  Mousserande viner från Spanien kallas cava, från Italien kallas de prosecco och i Tyskland kallas de för sekt. England tillverkar också utmärkta mousserande viner, vilket inte är så känt, men de har en mycket gammal tradition att tillverka sådana viner.

Skaldjur anses vara det mest lämpliga med champagne, men även fisksoppa utan aioli. Kaviar och champagne ger en lyxig kombination, men då bör man servera créme fraiche eller gräddfil till. Ostron naturellt är också populärt.

Champagne ska inte serveras alltför kallt.

– Cirka tio grader är lämpligt. Traditionellt har man serverat champagne i höga smala glas men egentligen är det bättre med ett vidare och större glas, men absolut inte breda låga coupeglas, då försvinner aromer och bubblor snabbt.

Munskänkarna har för 2019 utsett 2008 Bollinger La Grande Année Brut från Champagne som ”bästa mousserande vin”. 

Andra champagnehus värda att lyfta fram är bland andra Pol Roger, Charles Heidsiek, Louis Roederer och Palmé & Co. 

– Själv föredrar jag en crémant från Bourgogne eller Alsace, Frankrike. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!