Ny baklavaaffär lockar många

Efterfrågan visade sig vara hög. Baklavakonditoriet i Gottsunda centrum har på kort tid blivit populärt.

Det nyöppnade konditoriet ­Dimashqi säljer syrisk baklava.

Det nyöppnade konditoriet ­Dimashqi säljer syrisk baklava.

Foto: privat

Nytt i stan2015-05-08 05:00

Baklavakonditoriet ­Dimashqi har nu i vår öppnat i Gottsunda centrum. Här säljs olika sorters baklava och knafeh. Baklava är ett sött bakverk med pistagenötter och knafeh består främst av ost och grädde.

– Jag har bott i Sverige i fyra år och har aldrig hittat äkta syrisk baklava. Oftast är den importerad och väldigt söt. Men vi bakar baklavan själva i vårt konditori på äkta syriskt vis, säger ägaren Aws Albitar.

Dimashqi betyder ungefär ”från Damaskus”. Trots att konditoriet precis har slagit upp dörrarna har deras produkter hunnit bli populära.

– Vi har fått beställningar från Stockholm och Malmö, och hinner knappt baka tillräckligt, säger Aws Albitar.

Baklava

Baklava görs på filodeg med hackade nötter eller mandel, och som gräddas och dränks i en lag av honung, kryddor, socker och rosenvatten. Baklava är en vanlig efterrätt i Mellanöstern och på Balkanhalvön.

Recept på egen baklava från wikibooks hittar du här

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!