Magisk vattenlek i Sagån

Nu vandrar aspen uppför Sagån. Men det är ingen stillsam promenad, ­snarare en vildsint kamp för att nå till platser att leka på.

Fångst. Chanoknan Jaidee lyckas nästan ta en av de stora ­fiskarna med händerna.

Fångst. Chanoknan Jaidee lyckas nästan ta en av de stora ­fiskarna med händerna.

Foto: Magnus Eriksson

Nykvarn2017-05-04 20:23

Inger Hellberg har bott vid kvarnen i Nykvarn sedan 1978 men hon har tidigare inte sett så mycket asp som försöker ta sig upp för ån som i år. De senaste dagarna har mängder av de stora fiskarna rört om ordentligt i den redan strida vårströmmen.

– Jag har aldrig sett dem leka så här, det är ovanligt, konstaterar Inger när vi står på bron över Sagån och ser ut över vattnet som forsar ner i rännan bredvid den gamla kvarnbyggnaden.

Långt där nere, där vatten stillar sig för att rinna vidare mot Mälaren, sprätter det och glittrar i vattenytan när stora aspar tar sig upp mot strömmen.

– Jag tog en fisk med händerna, berättar Chanoknan Jaidee som bor vid dammen i Nykvarn och har kunnat ­följa de senaste dagarnas skåde­spel i vattnet.

Fiskarna kommer i omgångar. Sida vid sida står de stilla i det strömmande vattnet, kanske hämtar de krafter för att ta sig vidare för plötsligt sprätter det till i vattenytan och stora fenor och stjärtar kränger till.

Men det är en ojämn kamp fiskarna för. Som i många vattendrag är dammen ett vandringshinder som gör att fisken inte kan ta sig upp till de platser de vill för att leka. Längre än till dammen i Nykvarn kommer inte aspen i Sagån och den tvingas därför att leka nedanför dammen.

– Om den kan leka längre upp sprider den sig över ett större område. Vandringshindren är det största problemen för aspen, de begränsar lekområdena, ­säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala.

När rommen kläckts vandrar de små ynglen så småningom ut i Mälaren där de lever länge, upp mot tio år, innan de återvänder till platsen där de föddes för att leka.

– Aspen är en mäktig fisk, det är lite magiskt när den vandrar och leker. Sportfiskerekordet ligger på drygt åtta kilo men de kan väga upp mot tio, säger Daniel Brelin.

Aspen är upplands landskapsfisk och den är fredad i vatten­drag under lektiden. Den är upptagen på ArtDatabankens rödlista som nära hotad och länsstyrelsen jobbar aktivt med olika åtgärder för att skydda den. Bland annat i Sävaån, Örsundaån och Fyrisån. Åtgärdsplaner finns även för dammen i Enköpingsån som är en effektiv barriär för aspens vandingar.

Att så mycket asp nu leker vid Nykvarn tror Daniel Brelin beror på vårens nyckfulla väder.

– Normalt leker den tidigare, mellan 15 och 25 april, men bakslaget i vädret gjorde att vattentemperaturen sjönk. Aspen vill ha sex grader för lek. När värmen kom blev lektiden därför mer koncentrerad, dessutom är det lite vatten och det gör att den syns bättre, säger Daniel Brelin.

0171-41 46 33

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om