De höga smällarna och ljuden blir för husdjuren ännu högre än för människor, och än mer skärrande för dem som blir rädda.
– Det är många som har problem med det här varje år, men det som gäller är att vara ute i god tid. Så märker man att man har problem i år, träna direkt så att det inte blir likadant nästa nyår, säger veterinären Lotta Öhman på Enköpings Djurklinik.
För att lugna ner husdjuren tipsar veterinärerna på djurkliniken om att ha husdjuret i en miljö där den känner sig säker, och träna det att inte bli rädd för smällarna.
– Det finns jättebra ljud man kan öva på innan, via nätet, så att djuren vänjer sig, säger djursjukvårdaren Linn Lidback.
Linn Lidback har själv en tibetansk spaniel som heter Bella, som tidigare var mycket rädd för smällare. Den lilla hunden har hon tränat till att vara lugn när de höga smällarna hörs.
– Viktigast är att själv vara lugn, så att djuret också lugnar ner sig, säger hon.
Veterinärerna tipsar också om att man kan använda lugnande feromoner för att djuret ska känna sig tryggt och lugnt.
Dessa fungerar för både katter och hundar, och finns bland annat som spray eller doftavgivare.
– Men det viktigaste är verkligen att vara lugn och trygg själv, säger Lotta Öhman.
Att använda lugnande mediciner poängterar veterinärerna är den sista utvägen. Vissa djur är för gamla för att få medicinen, och andra har andra problem som gör att medicinen är olämplig. Och även om djuret är friskt och får ta den lugnande medicinen kan man inte ge den under flera dagar, vilket kan bli ett problem när många smäller raketer både innan och efter nyårsafton.
Alla djur reagerar olika på smällarna, och några mönster för små eller stora hundar eller olika raser kan inte veterinärerna se.
– Alla djur är individuella, vissa är mer rädda än andra, säger Lotta Öhman.
Att djuren är individer betyder också att olika tillvägagångssätt är bättre än andra för olika djur. För vissa djur kan det exempelvis vara bra att följa med på fest, då djuret får annat än smällarna att fokusera på. Men för andra kan det bli extra stressigt med miljön och de andra människorna.
– Några djur kan också må bra av att vara med andra djur som är lugna, då kan de bli mer lugna själva, så länge djuren är trygga med varandra och trivs ihop, säger Lotta Öhman.