Efter julen brukar man vara ganska mätt på att laga mat. Kanske det står lite still när det gäller att kreera recept. Ska man köra på den klassiska oxfilén i år igen? Jag brukar försöka komma på något roligare så i år satsar jag på lamm till nyår. Det är enkel, god och bra mat. Köp gärna svenskuppfödd.
Till det gör jag en len krämig puré på palsternacka och variation på samma råvara genom att rosta några också. En simmig tryffelsky med balsamico samt den syrade löken piggar upp det gräddiga i purén. Har du svamp hemma är det gott till och en dressad sallad eller andra grönsaker förstås.
Till förrätten är tartaren av både färsk och rökt lax busenkel att göra och kan förberedas ett par timmar innan middagen. Smöret bör brynas precis innan servering.
Desserten är lika smart, du gör smeten dagen före och ställer in kylen och gräddar bruléerna medan ni äter varmrätt. Låt de svalna lite innan servering. Halvtinade björnbär är gott till den ännu lite varma desserten.
Önskar du något gott till tolvslaget så testa gärna mitt varma kronärtsskocksdipp jag gjorde till en fest häromsistens. Blanda bara hackade kronärtskockshjärtan med en näve hackad spenat, lite riven vitlök, en nypa chiliflakes, en näve riven lagrad ost och bind ihop det med Hellmann’s majonnäs. Grädda cirka 20 minuter i 225 grader och bjud crostini till. Garanterad succé. Eller ta ner pretentionerna helt och bjud på en god kokt varmkorv med bröd, senapsmajonnäs och picklad lök. Det är också festmat!
Låt inte årets sista kväll krama musten ur er. Med den här enkla menyn hinner du njuta också. Glöm inte bubbel i glasen, låt kvällen glittra och ge varandra önskan om extra mycket kärlek nästa år.
Gott nytt år!