Så håller du dina nyårslöften

Många ser nya möjligheter och utmaningar när ett nytt år börjar. Nyårslöften är en del av detta, men de är inte alltid så enkla att hålla.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Nyår2016-12-29 20:50

-

I Sverige kom traditionen med nyårslöften från USA under den senare hälften av 1900-talet. Numera avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte enligt forskare vid Stockholms och Linköpings universitet.

- Vi vet egentligen ganska lite om nyårslöften i Sverige och lite forskning har gjorts om det specifika ämnet i den vetenskapliga världen, säger Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Han tog psykologexamen vid Uppsala universitet 2000 och utbildade sig till legitimerad psykolog på samma ställe. Han är delaktig i forskningsprojektet Vad blir ditt nyårslöfte? som ska studera svenskars inställning till och användning av nyårslöften.

- Vi vill kartlägga vad svenskar ger för nyårslöften, på vilket sätt man skriver ett löfte och hur länge ett löfte håller. Sedan ska vi komma med tips och råd till deltagarna i studien längs vägen, säger Per Carlbring.

I studien, som börjar vid årsskiftet, lottas deltagarna in i tre olika grupper och under 2017 följs deras nyårslöften upp med frågor.

- I genomsnitt tar det 66 dagar att förändra en vana och efter det känns det lättare. Det finns individuella skillnader men efter ungefär två månader brukar det bli lättare med en förändring, säger Per Carlbring.

Har du något nyårslöfte?

- Jag ska svära mindre hemma om saker går dåligt eller jag tappar något i golvet. Om jag svär ska jag straffa mig själv direkt med att göra tio armhävningar, så förhoppningsvis är jag spinkig om ett år eftersom jag slutat svära.

Per Carlbrings tips för att hålla nyårslöften

Tänk på hur du formulerar ditt löfte

”Du ska inte haspla ur dig ett nyårslöfte några minuter innan tolvslaget utan det ska vara genomtänkt och man ska veta vad man vill förändra.”

Var konkret

”Nyårslöften är en utmärkt inspiration för att förändra sitt liv, men det krävs konkreta steg och ansträngning för att nå dit man vill. Bestäm till exempel vilka dagar och tider du ska träna så att du vet om det.”

Hantera bakslag

”Det är en uppförsbacke att förändra sitt beteende och det kommer att komma bakslag. Då gäller det att inte ge upp.”

Var realistisk

”En populär sökning på Google brukar vara Vasaloppet, men är jag en soffpotatis i slutet av året är det inte realistiskt att jag tre månader senare ska åka Vasaloppet. Sätt mål som är specifika och mätbara, till exempel att kunna gå upp för trapporna till jobbet, eller en viss summa pengar som ska sparas varje månad

Engagera en vän

”Gemensamt kan man jobba mot målet och det blir lättare.”

Tänk på dig själv

”Sätt nyårslöften som är attraktiva för dig och inte något som andra säger åt dig. Det ska kännas kul att arbeta mot sitt nyårslöfte.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!