För att skjuta fyrverkerier krävs normalt ett tillstånd som ges av polisen. Sedan 2019 krävs det dessutom både tillstånd från kommunen och en särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne, eftersom riskerna att någon skadas allvarligt av just sådana raketer är stor.
På många platser i länet är det dock tillåtet att skjuta fyrverkerier utan tillstånd på nyårsafton och vissa andra dagar, men bara mellan bestämda klockslag. Ett undantag är de centrala delarna av Uppsala: Där krävs det alltid tillstånd, även på nyår.
Hur många söker om ett sådant tillstånd?
– Mig veterligen är det väldigt ovanligt att privatpersoner söker om tillstånd. I så fall är det större aktörer. Många privatpersoner tänker nog att det är fritt fram på nyårsafton, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen i region Mitt.
Partypoppers, tomtebloss och så kallade tårtor är exempel på sådant som får användas utan tillstånd. I övrigt är reglerna tuffa, och Magnus Jansson Klarin uppmanar därför till att hålla koll på vad som gäller i sin kommun och läsa på MSB:s hemsida.
Vad händer om man skjuter nyårsraketer utan tillstånd?
– Då bryter man mot ordningslagen. Det är svårt att säga hur allvarlig påföljden skulle bli, det beror på omständigheterna. Sedan är det ju väldigt svårt för polisen att bevisa vem som har tänt på. Vi måste i princip se personen göra det.
För att över huvud taget få hantera fyrverkerier behöver man vara minst 18 år. Därför uppmanar polisen alla föräldrar att hålla koll på sina barn på nyår.
– Det kan skapa enorma skador och rent av vara livsfarligt. Sedan är det många som tyvärr missbrukar fyrverkerier och använder de på fel sätt, till exempel genom att rikta de mot varandra, säger Magnus Jansson Klarin.
Sedan 2002 är det inte tillåtet med smällare, alltså fyrverkerier vars huvudsakliga syfte är att låta högt. Det är alltid förbjudet att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor närmare än 200 meter från sjukhus och vårdinrättningar.
Under årets nyårshelg väntar sig polisen att fler människor kommer ringa in på grund av oro.
– I och med våldsvågen har oron ökat när det smäller och vi förväntar oss att fler kommer ringa in om smällar och misstänkta skottlossningar. Folk är mer på tårna nu, säger Magnus Jansson Klarin.