Verkningslös skyddsjakt på säl
Inte en enda säl har skjutits i Roslagens skärgård och i Stockholms län under det här årets skyddsjakt av säl. Det är bra att inga sälar fällts. Det är en enkelt lösning att skjuta bort sälar för att freda yrkesfiskarnas redskap och fiskemetoder. Det är bättre att föra en sund fiskepolitik, säger Sten Söderlund, tillsynsman åt Skärgårdsstiftelsen och som arbetar med att räkna sälar i skärgården.
I dag finns mellan 13 000 och 15 000 gråsälar i Östersjön.
I början av 1900-talet var siffran mellan 75 000 och 100 000 sälar.
I början av 1970-talet när sälstammen förgiftades av miljögifter som PCB och DDT fanns omkring 3 000 gråsälar.
Då var Sten Söderlund med om att bärga många döda gråsälar.Det kunde bli ett tiotal bärgningar om året, och det var tungt att bärga en död och rutten säl.
— Nu har sälstammen återhämtat sig, men den är forfarande svag. Nu gör sig sälarna synliga längre och längre in i skärgården, inte bara som tidigare i ytterskärgården.
Skador för 50 miljoner
Bakgrunden till skyddsjakten på säl är skador på yrkesfiskarnas fångster och fiskeredskap.
Sälarna påstås orsaka skador för kustfisket på runt 50 miljoner kronor om året, och i väntan på sälsäkra fiskeredskap och fiskemetoder måste skyddsjakt tillåtas, enligt Naturvårdsverket.
— Mycket har hänt med säkrare fiskeredskap. Ta till exempel laxceller som sälarna vittjar. Nu finns nya stora laxryssjor som är sälsäkra. Hellre än skyddsjakt på säl borde myndigheterna föra en sund fiskepolitik. Yrkesfiskarna på Östersjön får fiska för stora kvoter, fisket är för hårt, därför tvingas sälarna längre in i skärgården för att finna sin torsk som föda, säger Sten Söderlund.
UNT-fakta
Naturvårdsverket beslöt den 4 april 2003 hur skyddsjakten efter gråsäl fick bedrivas under 2003 i Sverige.
170 sälar skulle få fällas i 26 särskilt utvalda skadeområden inom Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs, Uppsala, Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län.
Skyddsjakten inleddes den 16 april och slutar nu vid årsskiftet, men högst hälften av sälarna i ett län skulle få fällas före den 31 maj.
I Uppsala län har två sälar av 20 tillåtna fällts.
I Stockholms län där inga skjutits var tilldelningen 23 sälar inom tre skadeområden:
1. Singö - Understen - Grisslehamn
2. Sandhamn - Horsten - Brand
3. Torö - Landsort - Järflotta
Till annandag jul hade jägarna i Norrbotten lyckats skjuta samtliga 36 tilldelade sälar.
I Västerbotten fick 18 sälar skjutas, men jägarna har bara lyckats skjuta 8.
I de övriga länen där skyddsjakt pågått ser resultatet av jakten ut så här:
Västernorrland 2 av 14 tilldelade sälar, Östergötlands län 2 av 15, Södermanlands län 4 av 10, Gävleborgs län 25 av 34.
Naturvårdsverket gjorde i våras bedömningen att det finns 13 000 gråsälar i Östersjön. Eftersom sälstammen orsakar betydande skador för det yrkesmässiga kustfisket gavs tillstånd till skyddsjakt på 170 sälar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!