Triangeldrama mellan skolor i Roslagen
Ett triangeldrama utspelar sig i Häveröbygden i Roslagen om vilka skolor som läggs ner eller bevaras. Skärsta, Skebo och Herrängs skolor ställs mot varandra.I det spelet är Skärsta skola slagpåsen.
Det leder till ansträngda relationer mellan skolorna
— Norrtälje kommuns politiker och tjänstemän har sett till att det blivit så här, säger läraren Ingela Fors vid Skärsta skola.
I veckan blev det klart att Skärsta skola i Hallstavik läggs ner i sommar. I det läget startar i höst Ingela Fors friskola i det gamla anrika skolhuset.
Det är problemet för kommunen.
Poängen för Norrtälje kommun att lägga ner Skärsta skola som kommunal skola är nämligen att utnyttja skollokalerna mer effektivt i Hallstavik. Det finns gott om plats på Hallsta skola, menar kommunens tjänstemän och ansvariga politiker som tänkte flytta Skärstaeleverna dit.
Ändrade planer
Men med friskola spricker dessa planer. Då stannar eleverna kvar i Skärsta. Därför läggs Skebo och Herrängs skolor ner så att Hallsta skola nu fylls med elever från dessa båda skolor i stället.
— Skolan är livsnerven i Herräng. Den är förutsättningen för att orten ska leva. Skolan är till för barnen, här har vi barn som fyller skolan. Norrtälje kommuns skolansvariga struntar i varför barnen bor på en ort som Herräng, säger Ewa Blomberg, lärare på Herrängs skola.
Den här dagen har skolans 48 elever friluftsdag. Skolan arrangerar egna OS-tävlingar för barnen i grenar slalom, störtlopp och bakhoppning med pulka.
— Med sitt oproffsiga agerande skapar kommunen oro på flera skolor, säger läraren Hans Lindblom som står bredvid.
Aktionsgrupp för opinion
En aktionsgrupp har bildats vid Herrängs skola som ska börja arbeta för att skapa opinion för att skolan får vara kvar.
— Vi tror inte det går att övertala Skärsta skola att lägga ner projektet om friskola. Vi får samla bygden i stället. Om hela bygden ställer upp för skolan kan vi sätta stopp för kommunens planer. Det bästa hade varit om alla kommunala skolor hade fått vara kvar, säger Ewa Blomberg.
Tanken om att eleverna från Herräng ska åka skolbuss över en mil till Hallstavik attraherar dem inte:
— Det blir mycket tid i bussen för barnen. Nej, vi ska kämpa för vår skola som har allt; slöjdsal, gymnastiksal och hemkunskap - och närhet till havet och naturen; för oss är det också en del av klassrummet, säger hon.
Skolornas framtida öde i Skebo och Herräng avgörs av fullmäktige i Norrtälje kommun senare i år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!