TioHundra lägger ned vårdplatser

Oro, ilska och bitterhet. Det känner personalen vid korttidsboendet Bryggan för äldre i Norrtälje.

Norrtälje2006-09-14 16:14
Detta sedan vårdbolaget TioHundra förklarat att Bryggan med sina 26 vårdplatser läggs ner. Patienterna sprids ut och flyttas till andra boenden samtidigt som en väl fungerande personalgrupp splittras.
Personalen känner sig överkörda av TioHundras handläggning. De fick informationen om förändringen på torsdagen vid lunchtid trots att planeringen gått långt.

Lokalerna tas över av psykiatrisk korttidsvård.
I ett läge när ingen av de cirka 60-70 anställda på Bryggan vet vad som kommer att hända med deras jobb och arbetssituation vill ingen figurera med namn i tidningen.
— Varför fick vi inget veta innan beslut togs? I veckan rusade folk in och började titta på hur lokalerna ska byggas om till psykiatrisk korttidsvård, vi fattade ingenting, säger en anställd.
Håkan Jonsson (s), ordförande för sjukvårdsnämnden TioHundra säger:
— Jag var med och invigde utbyggnaden av Bryggan i december. Nu är jag med och avvecklar den. Det känns grymt. Men vi har inget val. Standarden är utdömd av länsstyrelsen. I första skedet flyttar vi tio patienter.
— Vart ska patienterna flyttas?
— I dagsläget har vi sju platser på äldreboendet Ängsgården. Vi flyttar personer från Bryggan med demenssjukdom dit. Flytten av patienterna görs i långsam takt.
— Hur kan det komma sig att standarden godkänns för psykpatienter men inte för äldre färdigbehandlade patienter?
— Psykpatienterna är inte handikappade på samma sätt som äldre. Många av de äldre sitter till exempel i rullstol och måste ligga, det ställer helt andra krav.

När vice vd:n i TioHundra, Göran Hägerfelth, informerade personalen på torsdagen var stämningen laddad och upprörd bland de anställda.
— Det här tragedi, botten! sa en anställd till honom.
— Bryggan fungerar utmärkt och behövs, sa en annan.
— Varför godkände myndigheterna Bryggan från början?
Frågorna haglade mot Göran Hägerfelth som försökte förklara att TioHundra genomför en omstrukturering av verksamheten.
— Uppdraget är att skapa demensboende. De äldre färdigbehandlade som inte är demenssjuka vill vi stötta på annat sätt i deras hemboende, till exempel med mer hemsjukvård. Vi vill starta mobila äldreteam dygnet runt som arbetar där de äldre bor och därmed avlasta olika boendeformer, säger Göran Hägerfelth.

Sjukvårdsnämnden i TioHundra tar ställning till förslaget i slutet av september.
Personalen på Bryggan planerar att uppvakta politikerna innan nämnden tar slutlig ställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om